Kontor på framtidens Backaplan

22 december 2021

Under 2022 sätts spaden i marken för Balders senaste satsning på Backaplan, kontorshuset Deltahuset. Med sina 75 meter blir det den högsta kontorsfastigheten på Hisingen med toppmoderna lokaler och kringtjänster som löser vardagspusslet. ”Husets dimension är stor och skapar en härlig utsikt både mot Läppstiftet, Operan och Frihamnen”, säger Magnus Andersson, affärsutvecklare, Fastighets AB Balder.

Det tar bara sex minuter med sparkcykel för att nå Backaplan från centrala Göteborg. Här satsar nu Balder på Deltahuset med 19 000 kvadratmeter kontor i ett spännande läge med stora utvecklingsmöjligheter. 

– Backaplan kommer att transformeras, utvecklas och bli en blandstad med kontor, bostäder, handel, parker och skolor för att tillgodose områdets olika behov, men blir också en levande och attraktiv stadsdel att bo och verka i. Just nu pågår arbetet med de första projekten i Detaljplan 1, där bland annat Deltahuset ingår, säger Simon Cederqvist, sälj- och marknadskoordinator.

Vi ser det som en självklarhet att anpassa lokalerna och skapa effektiva lokaler som gör att företagen kan attrahera sina nuvarande medarbetare men också framtida.

Deltahusets ena del blir 11 våningar hög och den andra sträcker sig 19 våningar upp. Utanför byggnaden går leden, vilket ger en fri utsikt och redan från tredje och fjärde våningen får man en härlig vy över Göteborg. 

– Huset får två utomhusterrasser där vi ska skapa en slags attraktivitet i vad företagen kan göra ute på de här ytorna. Dimensionen är stor och skapar en härlig utsikt både mot Läppstiftet, Operan och Frihamnen,  något vi också tror är en del av husets attraktionskraft, säger Magnus Andersson, affärsutvecklare.

Attrahera medarbetare

Det som gör Deltahuset unikt är givetvis läget och höjden, men också möjligheterna att anpassa lokalerna efter de behov som finns. De moderna lokalerna går att bestycka på det sätt som passar bäst efter pandemin, men även på det sätt som skapar störst attraktionskraft. 

– Vi ser det som en självklarhet att anpassa lokalerna och skapa effektiva lokaler som gör att företagen kan attrahera sina nuvarande medarbetare men också framtida. Vi tror att någonstans måste arbetsgivaren, men också fastigheten, vara något mer imorgon än vad den är idag. Kontoret ska vara som ett nytt hem, professionellt, säger Magnus Andersson.

ör att tillgodose de behov som växt fram under pandemin satsar Balder stort på kringtjänster såväl i fastigheten som i kvarteren runt om. 

– Det kommer finnas ett rejält serviceutbud med paketboxar, paketleverans och olika typer av pooler för bilar och cyklar men även kemtvätt och blommor. Vi e-handlar fortfarande som privatpersoner och man kanske inte vill ha sina dyra varor hemlevererade när man inte är hemma, då ska det vara möjligt med paketleverans hit. Framöver kommer det tillkomma fler tjänster som vi kan ha i huset, som vi inte vet om idag, konstaterar Magnus Andersson.

Knyter ihop staden

Med sitt strategiska läge längs med leden, vid knutpunkten Hjalmar Brantingsplatsen och nära Göteborg centralstation, är det enkelt att ta sig hit, oavsett vilket färdmedel man väljer. Något som var av stor vikt när platsen för Deltahuset valdes.

– Vi har upptäckt att det är en rad olika parametrar som underlättar vardagspusslet, och en del är såklart pendlingen. Det ska gå snabbt och enkelt att ta sig från hemmet till jobbet, oavsett var man bor, så det gäller att hitta ett läge som är bra för alla. Där tror vi att Deltahuset är klockrent på alla sätt, säger Magnus Andersson.

Backaplan har under många år varit ett handelscentrum med stora, öppna asfaltsytor. Framtidens Backaplan är en del av Vision Älvstaden, med målet att stärka stadskärnan och knyta ihop staden över älven. Framöver kommer det byggas över 7 000 lägenheter och när Backaplan står klart om 15-20 år kommer 20 000 människor bo här.  

– Hur Framtidens Backaplan kommer att se ut är trots allt inte helt fastställt ännu, sett till det planeringsarbete som pågår, men de många visualiseringar över området som är framtagna säger i min värld mer än 1 000 ord – det blir en häftig och grön stadsdel sett ur alla aspekter, säger Simon Cederqvist avslutningsvis. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.