Kontor i Sthlm New

26 juli 2018

I Hammarby Sjöstads västra del växer Sthlm New fram. Genom sju karaktäristiska byggnader tar storstadspulsen sig över på andra sidan Skanstullsbron och får innerstaden att smälta samman med Hammarby Sjöstad.

Skanska Sthlm 041.jpg
Bild: Skanska/Walk the Room

På uppdrag av Skanska ritar Scheiwiller Svensson Arkitektkontor den fjärde byggnaden, Sthlm 04, ett kontorshus i form av en landscraper som sträcker sig utmed Hammarbybacken.

- Det blir en veckad huskropp med tydliga entréer mot Hammarbybacken ackompanjerade av ett skärgårdslandskap med gröna öar vid varje entré. I de ljusa betongfasaderna finns ingjutna glaspuckar där ljuset reflekteras och ett spel mellan ljus och skugga uppstår, säger Olof Philipson, arkitekt på Scheiwiller Svensson.

Sthlm 04 utnyttjar nivåskillnaden i terrängen med de generösa entréerna mot Hammarbybacken och ett garage i souterräng. Sockeln med garage är robust och mörk. Entréplanet är genomsiktligt, ljust och lätt - en välkomnande mötesplats. Via takvåningen nås de gröna säsongsvarierande terrasserna.

100 000 kvm kontor och drygt 6 000 arbetsplatser

Fastigheterna ingår i kontorsområdet Sthlm New Creative Business Spaces med totalt 100 000 kvm kontor och över 6000 arbetsplatser.

Sthlm 04 rymmer cirka 11000 kvm uthyrbar yta och miljöcertifieras enligt LEED platinum. Byggnadsarbetet är påbörjat och inflyttning planerad till fjärde kvartalet 2020.

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.