Konkurserna fortsätter öka kraftigt

4 mars 2024

Under februari ökade antalet konkurser med 62 procent. Restauranger, konsultbyråer och byggbranschen uppvisar alarmerande siffror - dessutom gick många stora bilhandlare i konkurs. Denna månad hade 17 procent en skuld från skatteanstånd, sammanlagt 237 miljoner kronor som staten nu förlorar.

Bild: Unsplash
Bild: Unsplash

Totalt försattes 908 aktiebolag i konkurs i februari, jämfört med 559 förra året och 454 året innan det. Det vill säga nästan dubbelt så många bolag jämfört med för två år sedan. Det är högsta siffran för februari på 20 år, och vi får gå tillbaka till finanskrisen 1994 för att hitta en liknande månad.

- Vi fortsätter att rapportera om nya toppnoteringar varje månad och befinner oss mitt i stormens öga. Det är 19:e månaden i rad med negativ utveckling och flera branscher uppvisar riktigt mörka siffror. Dessutom ser vi att betydligt fler anställda drabbas av konkurser varje månad, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

  Nästan dubblering inom många branscher

  Hittills i år har konkurserna inom hotell- och restaurang ökat med 99 procent, konsultbyråer med 96 procent och byggbranschen med 84 procent. Även klimatet för bilhandlare blir allt tuffare och under februari landade ökningen på 78 procent – dessutom med många stora konkurser. Detaljhandeln uppvisar en svag ökning på tre procent jämfört med året innan, trots detta är det fortfarande betydligt fler handlare som går i konkurs idag jämfört med för två år sedan.

  Stora skulder till staten

  Nästan 17 procent av alla konkursade aktiebolag i februari hade en kvarvarande skuld från skatteanstånd, totalt 237 miljoner kronor. Hittills i år har staten förlorat sammanlagt en halv miljard på uppskjutna skatteskulder hos konkursade bolag.

  - Vi vet att detta kan vara en tickande bomb för många företag. Därför är det otroligt viktigt att kontrollera om kunderna har ett skatteanstånd, även nya kunder som man planerar att göra affärer med. Särskilt intressant för riskbilden är att se hur stor skulden är i relation till omsättning, eller tidigare vinst, säger Henrik.

  Creditsafe har även granskat bolagen utan omsättning. Anmärkningsvärt är att av de 214 konkursade företagen med noll kronor i omsättning i senaste bokslutet hade 129 företag, det vill säga fler än hälften, statliga skulder hos Kronofogden. Det totala beloppet uppgick till 33 miljoner kronor.

  Fordonsbranschen på månadens topplista

  Största konkursen denna månad är bilhandlaren Auto Lounge (Rentandgo Fleet Export AB) med 486 miljoner i omsättning. Detta bara månader efter de invigt en nybyggd bilhall söder om Göteborg. På andra plats kom elmotorcykeltillverkaren Cake med 256 miljoner i senaste omsättning. De har dock hittat en ny ägare som köper tillgångarna i Sverige samt varumärke globalt.

  Ytterligare en stor bilhandlare finns högt upp på topplistan, Invest Auto Sweden AB, med en bilhall norr om Stockholm. Tillsammans med systerbolaget Bilmetropolen i Norrort omsatte de nästan 150 miljoner.

  - Att lågkonjunktur och inflation slår hårt mot bilmarknaden är ett faktum och vi ser fler stora bilhandlare och verkstäder som går i konkurs. Minskad efterfrågan, prisfall och höga räntor har tyvärr knäckt flera återförsäljare. Det har helt enkelt blivit dyrare att skaffa bil, både för hushållen och företagen. De extrapengarna finns inte, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

  Konkurser kopplade till Bolagsspecialisten

  50 aktiebolag denna månad går att härleda till en och samma aktör (sett till att de har samma adress) - nämligen snabbavvecklaren Bolagsspecialisten. För januari var det 141 aktiebolag. Företaget misstänks för att ha sålt skalbolag till kriminella.

  Ännu en månad där Stockholm ökar kraftigt

  Konkurserna i Stockholm stiger kraftigt även denna månad och med 356 bolag i konkurs landar ökning på 99 procent. Högst uppgång denna månad står Jönköping för med hela 233 procent fler konkurs jämfört med förra året.

  Nyföretagande minskar

  Under februari startades 3 562 nya aktiebolag. Det är lägsta siffran sedan 2019 för februari månad och en svag minskning med tre procent jämfört med samma period föregående år.

  Pernilla Gilbert

  Kommunikatör

  Följ artikelämnen

  Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.