Kommun står i startgroparna

22 januari 2019

Håbo kommun ligger en dryg timme från Stockholms storstadspuls. Här är man välförsedda med mark och har ett blandat näringsliv. — I Håbo slipper man storstadstrasslet, säger Jenny Lindberg, Projektledare Besöksnäring och Information på Håbo Kommun.

Bild: Håbo Kommun
Bild: Håbo Kommun

Genom kommunen går såväl motorväg som järnväg och inom 40 minuter når man tre flygplatser. Inom en timmes resväg når man hela tre miljoner människor som bor i regionen och kommunen har en närhet till Stockholm, Uppsala och Västerås.

— Vi har ett fantastiskt läge nära storstaden - men man slipper storstadstrasslet och allt vad det kan innebära, säger Jenny Lindberg, Projektledare Besöksnäring och Information på Håbo Kommun.


I kommunen bor drygt 21 000 människor och det finns 1 900 företag, stora som små. I takt med att invånarantalet ökar blir också företagen fler och näringslivet måste ständigt utvecklas. Håbo kommun jobbar hårt med detta.

—  Att utveckla näringslivet handlar mycket om att få företagen som redan finns här att trivas. Vi arbetar också mycket med nätverkande, nya etableringar kommer ofta via kontakter. 

I början av varje år anordnar kommunen en mingelträff där nya företagare bjuds in och får chansen att träffa varandra och personalen på näringslivskontoret. Inbjudningarna till årets träff har skickats ut och i slutet på januari sker träffen.

Ett blandat näringsliv

I kommunen finns ett blandat näringsliv, många av företagen verkar inom bygg- och entreprenadbranschen och det finns många starka företag som det går bra för.

—Vi har 16 företag som det går riktigt bra för, de har ökat anställningarna, omsättningen och vinsten under tre år i rad. Just nu håller vi på att titta på hur de företagen jobbar och om det finns något som de kan lära andra företag i kommunen, säger Jenny Lindberg

Under 2018 startade man upp ett arbete med fokus på dialog mellan förvaltning och företagen. Målet med arbetet är att skapa ett riktigt bra näringslivsklimat i kommunen och därmed höja placeringen på den näringslivsranking som Svenskt Näringsliv gör varje år.

 — Om företagen trivs hos oss ger man oss ett bättre betyg. Det skall vara smidigt att vara företagare hos oss. Arbetet tar lite tid, men det är på gång, säger Jenny Lindberg.

En miljon kvm mark

Många kommuner lider av en brist på mark men i Håbo kommun håller man just nu på att planlägga totalt 1 000 000 kvadratmeter mark. På en av platserna har flera bygglov nyligen beviljats och bygget kan snart sätta igång. Markfrågan är med andra ord inga problem här.

— Planarbetet har varit lite eftersatt hos oss, liksom hos många andra kommuner på grund av att det varit en brist på personal, men nu börjar vi komma ikapp och det är det som gör att vi har flera planer på gång. Och mer ligger i pipelinen. Kul att vi äntligen kan komma igång!

Inom ett år skall flera tusen kvadratmeter kontorshotell, verkstads- och lagerlokaler för uthyrning stå klara i området Draget.

I oktober 2018 sattes spaden i marken för ett nytt Ica Maxi som beräknas stå klart i mars 2020, och just den etableringen ser Jenny Lindberg som extra rolig.

— Det uppförs bara två Ica Maxi om året runt om i Sverige så det är en stor händelse för oss, säger hon.

Men det är inte bara Ica Maxi som håller på att etablera sig i kommunen. Bålsta Centrum står inför en utvecklingsfas, där planerar man att uppföra och utveckla både bostäder såväl som centrum med handel. Det finns ett stort intresse för att etablera sig i kommunen och på näringslivskontoret går telefonen varm.

— Vi ser ett väldigt stort intresse från företagare, vi får flera samtal varje vecka från företag som vill etablera sig i Håbo, säger Jenny Lindberg.

Konkurrensen mot de närliggande kommunerna kan vara tuff, men Håbo står sig starkt i regionen. Mycket på grund av markfrågan.

— Vi är en av få kommuner som har mark kvar! Här finns det utrymme att växa när det börjar bli fullt i Stockholm och vi är i startgroparna att utvecklas ännu mer.


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.