Inspireras av prisbelönt kontor

7 mars 2019

Rysslands största bank har anammat ett aktivitetsbaserat arbetssätt och kontoret har det senaste året blivit prisbelönt i mängder. Vi öppnar dörren till Sberbanks 24 000 spektakulära kvadratmeter.

Rysslands största bank har genomgått en gigantisk förändring. Från att ha jobbat i vad som kan kallas ett traditionellt kontor gick man förra året över till ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Öppet, transparent och agilt är nyckelorden. Evolution Design har varit ansvarig för designen på det 24 000 kvm stora kontoret, fördelat på fyra våningar, mitt i Moskva. Kontoret har kammat hem priser som Best Office Awards 2018, European Property Awards, Interior design – 2018-2019 och vann även Grand Prix Award 2018 för bästa kontor, i konkurrens med 120 andra projekt.

Ytan en utmaning

Storleken och husets labyrintkänsla var en stor utmaning. Varje plan är 7 500 kvm och rymmer cirka 650 medarbetare. Tidigare var varje våning indelad i flera olika avdelningar, något som inte alls andades ett modernt och öppet kontor. Evolution Design har nu delat upp varje våningsplan i fyra olika zoner som alla delar en central kommunikationshubb. Varje hubb består av ett stort, multifunktionellt mötesrum, ett bibliotek, två kök omringade av informella sittytor och även en coworkingyta med höga bord, skrivtavlor, mjuka möbler för samtal och barstolar plus bord som erbjuder en panoramautsikt över Moskva.

Rum i rummet

Alla arbetsplatser är placerade vid fönstren så att medarbetarna kan ta del av det viktiga dagsljuset. För att man inte ska störas av sina kollegor har arkitekterna skapat flera rum i rummet mellan husets mitt och arbetsplatserna. Dessa skräddarsydda rum delar av ytan och erbjuder samtidigt separata, tysta arbetsplatser, perfekt för fokuserat arbete, men kan även användas som telefonrum eller kreativa rum för mindre möten, både stående eller sittande. Endast fantasin sätter gränser för vad dessa rum kan användas till. 

Lekfullt

Även leken har fått ta plats i den här bankvärlden. Varje våning innehåller något som kan innebära en lekfull paus, exempelvis finns det en riktig SberJeep med inbyggd PlayStation på en våning och en modern variant av en rysk yurt, dekorerad som en alpstuga. För lite mer mysiga, informella möten. För att kunna navigera i det stora huset är samtliga fyra zoner designade i en egen färgskala med ett eget grafiskt tema.  

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.