Inspirerande kontorslandskap

28 februari 2019

Skånes öppna landskap och atmosfär är en metafor för Microsofts kontor i Lund. Dåvarande pS Arkitektur, som numera gått samman med Reflex Arkitekter, skapade ett kontor med ett naturnära koncept där små färgklickar och oväntade inslag skapar ett harmoniskt, tryggt och inspirerande landskap att jobba i.

Skånes öppna landskap och atmosfär är en metafor för Microsofts kontor i Lund. Verksamheten i Lund har gjort resan från egna rum till öppet kontor och har nu fått större tillgång till olika typer av rum och ytor för möten och samarbeten – både spontana och planerade. Flera tysta rum för enskilt arbete finns som komplement till de öppna ytorna eftersom ”high performance” kräver lika mycket lugn och koncentration som samarbete och inspiration. Den sociala ”hubben” är central för medarbetarna - här arbetar man, äter lunch, spelar spel och håller både informella och formella möten, after work med mera. 


Det naturnära konceptet med små färgklickar och oväntade inslag skapar ett harmoniskt, tryggt och inspirerande landskap att jobba i.


Inredningskonceptet är hämtat från verksamhetens kärna – utveckling av mjukvara för hantering av bildmaterial i digitala verktyg som datorer, telefoner och surfplattor. 

Kamerans olika funktioner och delar – att zooma in/ut, att fokusera, speglar och linser – har inspirerat till utformningen av planlösning, inredning och belysning. Många av medarbetarna har även fotografi som hobby och därför var det naturligt att arbeta med detta koncept.

Att skapa en anknytning till det lokala – Skåne och Sverige – har också spelat en viktig roll i varför kontoret ser ut som det gör. De karaktäristiska skånska fälten har tolkats i mönster i mattor och tak, och åkrarnas jordnära färgskala och olika texturer har präglat val av kulörer och material. 

Till glaspartiernas foliering har medarbetarnas egna foton använts och delvis vänts upp-och-ner, som brutet genom en lins.

– Det naturnära konceptet med små färgklickar och oväntade inslag skapar ett harmoniskt, tryggt och inspirerande landskap att jobba i. De olika fälten i både golv och tak för tankarna till Skåneslätten och dess vackra omgivningar. Belysning, detaljer och interiör samt materialval förenas till en lugn, vacker och produktiv miljö. Vi känner oss priviligierade att få ha tillgång till dessa väl genomtänkta lokaler som helt syftar till att främja vår kreativitet, menar Microsoft. 

Ett urval av produkter från Microsofts kontor 

I loungen vid köksytan: Turkos soffa och fåtölj plus rosa ottoman, "Mags Soft" från Hay. Korkpallar "Cork Family" från Vitra, barpall "Tio Stool" från Massproduction och golv "mosaikparkett i ask", infärgning drivved från Kasthall.

I mötesrummet med nio platser: Belysning "Lens" från Zero, stol "Qivi Conference Chair" från SteelCase, specialbord från SteelCase, matta "Touch & Tones" från Interface och "Sideboard Grey" från Normann Copenhagen. 

Vid biljardbordet: Hörnsoffa från Specialsnickeri, soffa och ottoman, "Mags Soft" från Hay, korkpallar "Cork Family" från Vitra, matta "Amiru" från Ogeborg, pendelarmatur "Curve Ball Pendant" från Tom Dixon, väggmossa "Seamless" i olika kulörer från Nordgröna.

I stora konferensrummet: Stol ”Tio Chair” från Massproduction, Bord ”Ava” från Materia, pendelarmatur ”Sinus” från Wästberg och soffan från specialsnickeri.


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.