Innovativt kontorshus på riktigt

11 maj 2020

Akademiska Hus nya innovativa kontorshus A Working Lab på Johanneberg Science Park hade knappt hunnit bli klart när Covid-19 pandemin slog till med full kraft. Istället för arbetsmöten, konferenser och föreläsningar i de högteknologiska och flexibla lokalerna pågår nu produktion av förkläden och visir till vården i makerspace-verkstaden i bottenvåningen.

Bild: Akademiska Hus

— Det här är så klart inte vad vi hade väntat oss, säger Jonaz Björk på Akademiska Hus. Men under rådande omständigheter är vi glada att kunna stötta det här frivilliga initiativet och på så sätt bidra till att vården får tillgång till viktig skyddsutrustning. Det visar ju också på styrkan i att ha flexibla lokaler som snabbt går att ställa om utifrån behov.

Detta visar ju på styrkan i att ha flexibla lokaler som snabbt går att ställa om utifrån behov.

Förklädeshjälpen i Johanneberg drog igång i mitten av april och är en del av ett initiativ som finns på flera platser runt om i Sverige. När man fick tillgång till lokalen i A Working Lab var det bara att dra igång pop-up-fabriken och några timmar senare var produktionen i full fart. Genom frivilliga insatser och en Facebook-grupp med 450 medlemmar har man skaffat material, samlat in donerade plastrullar och mobiliserat volontärer till att göra förkläden. En vecka in i verksamheten hade man tillverkat över 1 300 förkläden och levererat 800 förkläden till vård och äldreomsorg i Göteborg.

— Vi är många som känner att vi vill hjälpa till och bidra i den här krisen, särskilt när man ser hur tufft det är inom sjukvården, säger Carl Strandby, som är en av initiativtagarna. Vi är tacksamma att så många velat ställa upp så att vi kunnat komma igång snabbt. Nu ser vi redan hur vårt arbete gör skillnad och vi fortsätter så länge det behövs.

En handfull personer är denna dag på plats i den luftiga lokalen och rigorösa hygienrutiner är på plats med handtvätt och desinficering innan man kliver in. Som volontär anmäler man sig via Facebook till olika arbetspass under dagen så att det inte blir för trångt i lokalen. Enda kravet är att man är symtomfri och inte tillhör någon riskgrupp.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.