Hyllie växer vidare

28 december 2021

Tekniska nämnden godkände idag ett investeringsbeslut gällande Öster om mässan som är nästa stora exploateringsområde i Hyllie. Här kommer det att byggas cirka 360 bostäder, kontor, förskola, mobilitetshus och en park med lekplats och dagvattendamm.

Hyllie.jpg
Öster om mässan ska bli ett område för alla i växande Hyllie.

- Öster om mässan ligger centralt i Hyllie, nära flera fina parkmiljöer, kollektivtrafik och nöjen. Målet är att ha aktiva bottenvåningar vilket främjar en levande stadsdel, säger projektledare Camille Ploujoux från Malmö stad.

Målet är att ha aktiva bottenvåningar vilket främjar en levande stadsdel.

Investeringsbeslutet innebär att Malmö stad nu kommer att börja förbereda för gator och områdets 1,3 hektar stora park. Under året har det gått ut en markanvisning för delar av områdets byggrätter och utvärderingen pågår.

Bland de kommande byggrätterna ingår en del hyresrätter genom utvecklingsprojektet Mallbo som innebär krav på reducerade hyresnivåer.

- Vi vill skapa ett område med bostäder för alla och mycket gemenskap där aktörerna även tar ett långsiktigt miljömässigt ansvar. Vi tar ett tydligt grepp om social hållbarhet bland annat genom cirkulär- eller delningsekonomi. Det är så vi vill bygga Malmö i framtiden, säger Camille Ploujoux.

Inom området planeras även ett parkstråk som kopplar ihop Kroksbäcksparken med Hyllie vattenpark. I parken kommer det att finnas båda en dagvattendamm som tar emot dagvatten från stora delar av Hyllie och en områdeslekplats.

- Den kommande parken kommer att bli ett bra tillskott i pärlbandet av kvalitativa grönytor i stadsdelen, som kan nyttjas av både boende och besökare i Hyllie. Parken ska främja områdets hållbarhet med sin rekreativa funktion samtidigt som den bidrar till biologisk mångfald och funkar som mötesplats, säger Camille Ploujoux.

Objektsgodkännandet har nu beslutats i tekniska nämnden som första instans men ska upp kommunfullmäktige för beslut. Detaljplanen ska upp för antagande i Stadsbyggnadsnämnden i januari 2022.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.