”Huset förtjänar något extra”

6 november 2019

Moderna kontor i en sekelskiftesfastighet på perfekt läge i Malmö. Låter det lockande ska du läsa vidare. Snart finns det nämligen chans till kontorsytor med det lilla extra på Adelgatan/Göran Olsgatan. - Vi vill inte bara renovera, menar Malin Henriksson på Newsec, som förvaltar och hyr ut ytorna. Det här huset är värt mer än så.

Ett stenkast från Malmö C, alldeles intill Kungsparken, i hörnet Adelgatan/Göran Olsgatan, ligger fastigheten Svanen, i ett kvarter med gamla anor. Det finns historia som sträcker sig ända bak till 1300-talet då Adelgatan gick under namnet Communis magna platea. På den tiden var gatan Malmös huvudstråk. Det hus som står på platsen idag ritades 1885 av Salomon Sörensen, Malmös andra stadsarkitekt, och är ett tidstypiskt storstadshus som lika gärna kunde ha byggts i Köpenhamn eller Berlin. Med detaljer som sten, mosaik, smide, generös takhöjd, trägolv, stuckatur och spröjsade fönster. Detaljer som ska bevaras. 

Det är viktigt för oss att hålla en viss nivå och standard, det förtjänar både huset och adressen. 

Inte bara renovera

- Vi vill se till att huset följer sin tidsepok, förklarar Malin Henriksson, Leasing manager, Newsec. Det ska vara genomgående och synas redan i entrén. 

En och samma hyresgäst har suttit på de översta våningarna i flera år men flyttar nu. Alltså finns stora möjligheter att skriva ny historia och fastighetsägaren, tillsammans med förvaltaren Newsec,  är helt eniga om att göra något riktigt bra av tillfället. 

-  Vi vill absolut göra något extra med de här ytorna, inte bara renovera. Det är viktigt för oss att hålla en viss nivå och standard, det förtjänar både huset och adressen. 

Renoveringen av kontorsytorna drar inte igång förrän man skrivit avtal, men redan nu kan visionen anas eftersom arbetet med både ny skyltning och entréerna har startat. 

- Vi ska bland annat måla trapphusen i dess originalkulörer.

Inga dussinytor

Redan när man öppnar säljbroschyren för huset märks det att de här kontoren inte blir några dussinytor. 

- En sådan här fin fastighet kräver ett påkostat material, konstaterar Malin Henriksson. Det känns viktigt att få folk att förstå vad det är vi vill skapa här. Jag vågar nog säga att de här ytorna kommer att skilja sig åt från de vanliga nybyggda kontoren i stan. Det kommer att bli moderna kontor som uppfyller alla tänkbara krav men vi vill även skapa en hemma hos-känsla mixat med en industriell karaktär. Trots att huset är från sekelskiftet. Jag är övertygad att det blir en häftig mix! Givetvis får kommande hyresgäster göra vissa egna val så att lokalanpassningarna blir i samklang med dem, men ändå enligt vår vision. 

Kreativa planlösningar

Det finns flera valmöjligheter med chans till både kreativa miljöer och planlösningar. 

- Vi förvaltar hela huset men det är främst de två översta våningarna, plan fem och sex, som är lediga och som vi ska förbereda för nya hyresgäster, förklarar Malin Henriksson. Sammanlagt finns det nästan 1 500 kvm att erbjuda men ytorna gör att vi kan erbjuda kontor från 136 kvm och uppåt. Det finns till exempel möjlighet att hyra en vindsvåning på 375 kvm som kommer att bli helt fantastisk efter renoveringen. Den ytan passar perfekt för en öppen och kreativ verksamhet. Är man ett större bolag kan vi erbjuda hela vindsvåningen men även koppla ihop våningen under med en interntrappa. Det blir en helt unik lokal.

Efterfrågan är störst på mindre lokaler, konstaterar Malin Henriksson, men visst hade det varit häftigt att få hyra ut nästan 1 500 kvm till ett enda företag, menar hon.

- Vi har ingen panik utan väntar på det rätta företaget som vill ha en unik lokal i ett stationsnära läge. Just det stationsnära läget, och det vi vill skapa i huset, tror jag kan locka många. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.