Het aktör på het marknad

16 maj 2022

Med flera stora projekt på gång och en het logistikmarknad är det full fart framåt för Catena. Man satsar på moderna fastigheter som för hyresgästerna ska bli mer än så. ”Fastigheterna ska vara mer än bara ett lager, det ska också vara en schysst arbetsplats för de som jobbar där”, säger Jörgen Eriksson, vd på Catena.

Catenas bestånd består av logistikfastigheter ändra från Luleå i norr till Trelleborg i söder och totalt äger bolaget ytor på närmare 2,2 miljoner kvm. Nyckeln till framgången är  det fokus på lager- och logistikfastigheter som de haft under många år och som de var tidiga med. Ett segment som dessutom fått ett rejält uppsving de senaste åren.

– Uppsvinget är kopplat till e-handelstrenden där alla mer eller mindre har gått över till att handla diverse saker online. Då krävs det mycket lager- och terminalytor för de olika aktörerna för att kunna frakta ut varor till slutkund, säger Jörgen Eriksson, vd för Catena. 

Vi har ett otroligt långsiktigt tänk, våra ambitioner är inte att utveckla projekt för att sedan sälja av dem utan vi vill förvalta vidare.

Marknaden för logistikfastigheter är het och det finns en stor efterfrågan på ytor. Stort internationellt kapital har satsats i såväl Sverige som Danmark i just det här segmentet och en extra boost kom i och med pandemin.

– Under pandemin var det kanske jobbigare att äga kontorsfastigheter då många arbetade hemifrån och köpcentrumen hade inte heller så många besökare. Då har man tittat på var man ska placera fastighetspengarna istället, och vårt segment har blivit väldigt eftertraktat. Det har såklart också att göra med att kunderna skriker efter mer ytor, vakansgraden på logistikfastigheter är väldigt låg.

Flera satsningar på gång

Catenas senaste storsatsning finns i Landvetter, strax utanför Göteborg. Här bygger man 42 000 kvadratmeter logistikytor åt grossistföretaget Menigo och nyligen pressmeddelades det att man påbörjar ännu ett storskaligt bygge i området. 

– Vi sätter igång ett ungefär lika stort projekt på samma område där MM Sports har signat hyresavtal. Vi bygger åt fler aktörer och känner att marknaden är så stark och efterfrågan så hög att vi kommer hitta hyresgäster under byggnationstiden, säger Jörgen Eriksson. 

– Normalcaset annars är att vi signar ett hyresavtal och sedan börjar bygga men i vissa fall kan vi frångå den principen. Det tar ofta 12-24 månader att bygga och då har vi gott om tid på oss att hitta hyresgäster. Vi ser att det är en väl avvägd risk, fortsätter han. 


Strax utanför Helsingborg, i Tostarps Industriområde, växer ett stort logistikkluster fram alldeles intill E6:an i bästa skyltläge. Här byggs kundanpassade lösningar med en uttalad miljöambition som innebär att byggnaderna både miljöanpassas och certifieras. I området Ättekulla, även det utanför Helsingborg, uppför Catena en 16 478 kvm stor logistikanläggning där man tecknat ett 10-årigt hyresavtal med Postnord. 

Mellan Södertälje och Nykvarn, cirka 30 minuter från Stockholm, växer Stockholm Syd fram. Det blir nya logistiska navet i regionen med ett optimalt läge för att hantera storstadens varuflöden. I direkt anslutning till E20 och bara ett par kilometer från E4 finns här plats för bland annat logistik, kontor och industri.

– Stockholm Syd kommer bli det nya eftertraktade logistikläget i Stockholmsregionen och vi hoppas kunna presentera nya projekt under innevarande år, säger Jörgen Eriksson.

trender på marknaden

Det finns flera heta trender i logistikbranschen just nu, bland annat står olika automationsanläggningar högt upp på prioritetslistan för nybyggnationer. Och såklart hållbarhet. 

– Det är mer regel än undantag när vi projekterar för nya byggnader. Vi ser också att det är stark efterfrågan på kyl- och frysanläggningar, alltså tempererade byggnader. Det finns en del men de har blivit omoderna, nu söker man efter mer moderna och energieffektiva ytor. Det finns också ett mycket större fokus på hållbarhet än bara för några år sedan och vi vill miljöcertifiera alla våra byggnader och ha så stora solcellsanläggningar som möjligt på dem. Fastigheterna ska vara mer än bara ett lager, det ska också vara en schysst arbetsplats för de som jobbar där. 

Ljusa framtidsutsikter

För att kunna utveckla beståndet sitter Catena på en stor markbank. De äger mark och köper in råmark som de sedan försöker få nya detaljplaner på för att kunna utveckla fler logistikfastigheter. 

– Då får vi vara med och bestämma från dag ett hur de här anläggningarna ska se ut tillsammans med våra hyresgäster. Vi har ett otroligt långsiktigt tänk, våra ambitioner är inte att utveckla projekt för att sedan sälja av dem utan vi vill förvalta vidare, säger Jörgen Eriksson. 

Framöver ser marknaden för logistikfastigheter ljus ut i takt med den allt mer ökande e-handeln. Men det finns också stundande utmaningar.

– Vi ser väldigt ljust på framtiden då vi har ett underliggande starkt behov av logistikytor i framöver. Vi kopplar det mycket till att e-handeln kommer växa ännu mer och det gör att behovet kommer finnas kvar. Idag är det dock ett helt annat läge än det var för bara några månader sedan, med både räntor och byggpriser som stiger kraftigt. Så det är klart att det finns lite utmaningar, men på lång sikt ser det väldigt ljust ut för både oss och marknaden.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.