Högt tryck på logistik

22 februari 2021

Hur mår logistikmarknaden i dessa pandemitider och vad ser man för trender framöver? Tre logistikaktörer benar ut dagens logistikmarknad och berättar om planer nu och framåt. Sist ut är Jesper Carlsöö, uthyrningschef på Corem Property Group.

Corem.jpg
Jesper Carlsöö, uthyrningschef på Corem Property Group. Bilder: Corem

Hur mår logistikmarknaden i dessa pandemitider?

– Marknaden för lager- och logistikfastigheter har karat sig bra genom pandemin tack vare tillväxt inom e-handeln. Vi märker av hög efterfrågan på effektiva lokaler i stadsnära lägen. Last-mile-logistik blir allt viktigare för snabba och effektiva leveranser och samtidigt är det brist på bostadsnära mark för den här typen av fastigheter runt storstäderna. Det gör att det blir högt tryck på de fastigheter som finns.

Vi har under året också märkt en ökad efterfrågan på korta kontrakt med snabbt tillträde.

Vi har under året också märkt en ökad efterfrågan på korta kontrakt med snabbt tillträde. I flera fall har det berott på att företag som gynnats av pandemin snabbt har behövt öka sin lagerkapacitet. Exempel på sådana branscher är livsmedel och medicinteknik.

Även kapitalmarknaden har fortsatt att visa intresse för lager- och logistikfastigheter under 2020. Investerare vill ha stabila tillgångar i osäkra tider och det leder till hög efterfrågan på tillgångar med låg risk, bra kassaflöden och goda framtidsutsikter – som fastigheter för citylogistik.

Vad kan ni erbjuda för ytor nu och framöver?

– I vårt befintliga bestånd har vi många fina ytor att erbjuda. I Sandlid Business park utanför Borås har vi till exempel moderna och flexibla lokaler med utmärkt skyltläge mot RV 40. Lokalerna går att hyra från 1 500-8 500 kvm och kan lätt ställas om mellan lager och kontor och kan även anpassas efter kunds önskemål.

Vi har också lediga ytor på Bergkällavägen 29, i Bredden/InfraCity. Här erbjuder vi lager- och kontorsytor om cirka 4 400 kvm i ett  strategiskt läge bara en minut från E4:an.  Restiden är knappt 20 minuter till både Stockholms city och Arlanda flygplats.

I Malmö, på Kosterögatan, har vi en lagerlokal om cirka 3 500 kvm med tillhörande kontor om cirka 600 kvm.

I Hedenstorp industriområde i Jönköping kan vi erbjuda en nyproducerad lager- och kontorslokal i toppskick om 1 478 kvm.

Vi kan även bygga yrkesbutiker på Exportgatan 23 i Hisings Backa. Ytorna, om 500-2 500 kvm, kan specialanpassas efter önskemål. Samma erbjudande har vi på Sandlidsgatan 3 i Borås. Här planerar vi också att nyproducera yrkesbutiker på mellan 500-6 500 kvm. Inflyttning cirka 9-12 månader efter kontraktstecknande.

Vad ser ni för trender framåt?

– E-handeln kommer fortsätta öka och föra med sig fortsatt stort behov av citynära logistikfastigheter. Ytor för tredjepartslogistik, flexibla lagerlokaler i last-mile-lägen och bostadsnära utlämningsställen behövs ännu mer framöver.

Eftersom det är brist på mark runt storstäderna – och dessutom bostadsbrist vilket gör att industrimark ofta omvandlas till bostadsområden – behöver man hitta innovativa sätt att bygga nya anläggningar. Ett exempel är lager i tre våningar, som vi just nu bygger i Veddesta nordväst om Stockholm.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.