Härnösand får återbruksgalleria

10 augusti 2021

Härnösand ska få en återbruksgalleria i centrum. Ambitionen är att gallerian ska vara klar för invigning lagom till julhandeln 2021. I gallerian kan företagare, föreningar och organisationer öppna egna butiker. Allt som säljs ska vara återbrukat, återanvänt eller hållbart producerat. Det är kommunens arbetslivsnämnd som tar initiativet till gallerian.

Visionen är att skapa en välkomnande, fräsch och levande galleria. En plats som känns äkta och lockar till kreativitet. I gallerian ska det både finnas fasta unika butiker och möjlighet att tillfälligt hyra in sig i en del av en gemensam butik.

– Vi ser framför oss att butikerna i gallerian kan erbjuda re-designade kläder, möbler och smycken, säger Linda Lundberg som är projektledare. Men vi tänker också att företagare som är exempelvis tapetserare eller skräddare kan hyra in sig i gallerian. Sedan vore det roligt om vi kunde hitta ett företag som vill driva en smoothiebar där.

 Vi tänker också att företagare som är exempelvis tapetserare eller skräddare kan hyra in sig i gallerian. Sedan vore det roligt om vi kunde hitta ett företag som vill driva en smoothiebar där.

– Härnösand har redan nu ett gott rykte när det gäller second hand, klimatsmarta produkter och närproducerade råvaror. Återbruksgallerian kommer att öka besöken och skapa fler jobb, säger Sverker Ågren (KD), arbetslivsnämndens ordförande.

– Med gallerian kan vi både skapa ett unikt besöksmål och ge personer som står utanför arbetsmarknaden möjlighet till sysselsättning. Det kan handla om arbetsträning i någon av de etablerade företagens butiker eller hantering, sortering och transport av material som kommer in, säger Sverker Ågren.


Centralt läge

Exakt var den nya gallerian ska ligga är ännu inte klart. 

– Det som är helt klart är att det ska vara i ett centralt läge, säger Linda Lundberg.

Härnösands fina utbud av second hand är något som bland andra kryssningsresenärerna pratat om och uppskattat. Det syns ibland annat i gästundersökningar och på sociala medier.

– Det här är en otroligt spännande satsning. Gallerian i Härnösand kommer vara den första i Norrland och troligtvis den första av sitt slag i Sverige. Inspirerad av Re:tuna i Eskilstuna. Trenden kring återbruk och outlets är stark. Det här blir ett helt nytt besöksmål för Härnösand som jag är övertygad om kommer att locka många till vår stad. Fler människor i rörelse i centrum bör också ge positiva effekter för redan etablerade butiker och företag, säger Petra Forsström, näringslivschef.

– Det känns jätteroligt för staden och är helt rätt i arbetet med Hållbara Härnösand. I satsningen på återbruksgalleria ryms både social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.