Här är årets golvtrender

1 juni 2023

När pandemin äntligen lättade sitt grepp ville vi leva mer och vara lite modigare. Färgade golv, skuggspel, mixade material och mönster dök upp som ett svar på det.

golv arena.jpg
Industriparkett av spillträ för Magasin X i Uppsala. Design XL består bland annat av restmaterial, råvara som annars skulle gått till spillo. www.almedalsgolv.se.

Samtidigt välkomnar vi naturen i form av lugna, neutrala färger och naturliga material. Grönt och blått i olika nyanser bjuder in skog och hav i inredningen och skapar en känsla av tidlöshet och ro. Jordnära kulörer med träkänsla passar också in i naturtrenden, liksom golv med hantverksmässig mönsterläggning.

Japandi, den minimalistiska stilen som blandar japanskt och skandinaviskt, har tidigare tagit sig in i badrummet via kakel och klinker. Nu syns den också hos golvtillverkarna. Med en lugn färgskala lever golvet vidare genom trender som kommer och går. För hållbarhet, i betydelsen rätt skötsel, återvinning och återbruk av material, är utan tvekan megatrenden i vår tid.

Och golvtillverkarna forskar, experimenterar och söker sig fram på nya vägar. Industriellt restmaterial, uttjänta fiskenät, golv som rivs ut och installationsspill återvinns och blir basen i nya golv. Tidigare inlagda textilplattor fräschas upp och återanvänds. Linoleum, trä- och nu även PVC-golv kan få ett nytt och vackert liv efter renovering. Av överblivet träspill som annars skulle bränts upp tillverkas smarta, spännande golv.

Med kreativa, nyskapande tankar och metoder bidrar golvbranschen till cirkulär utveckling på riktigt.

Kolla in leverantörernas bilder här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.