Gyllene läge i Citadellsstaden

16 oktober 2019

Skanska Öresund har satt sitt avtryck på många platser i Malmö, nu är bolaget mitt i skapandet av två helt nya kvarter, Citadellsstaden. Här görs det plats för hela livet med både bostäder, butiker och kontor. Första kontorshuset Aura tar för sig på Neptunigatan med sitt gyllene tak och får snart sällskap av Aqua där alla hyresgäster får en egen terrass. Allt på kanten till både stad, vatten och grönska.

I Citadellsstaden omges av kanaler och parker samtidigt som Malmö C, Malmö Live, Malmö Saluhall och den gamla stadskärnan ligger alldeles nära. Här har Skanska Öresund hittills byggt både hyresrätter, bostadsrätter, kontorshuset Aura plus en förskola. 

– Det är väldigt roligt att få fortsätta utveckla den här delen av Malmö, säger Jessica Andersson, marknadsansvarig på Skanska Öresund. Detta är en urban miljö men som ligger på kanten till både natur och vatten. Även när vi har byggt nästa projekt kommer man få utsikt hela vägen till bron.

Infrastrukturen i området är färdig, Neptunigatan öppnades i maj och är i dag en väletablerad, grön stadsgata med separat bussfil plus gång- och cykelväg. 

– När vi kan addera även kajpromenader blir det ett fint flöde här. Och livskvalitet!

Riktigt, riktigt bra kontor

Och många verkar hålla med. Alla bostäder som Skanska Nya Hem hittills byggt är sålda och inflyttade och i det första kontorshuset Aura finns endast fjärde våningsplanet, 1 032 kvm, ledigt. Designat av den danske arkitekten Dorte Mandrup har Aura en tydlig arkitektonisk profil och med sitt gyllene tak, stora takfönster och rymliga terrasser tar huset verkligen för sig på Neptunigatan.

– Nu när gatan är klar och trafiken är påsläppt har fler och fler noterat huset och vi har fått många fina kommentarer, berättar Jessica Andersson. Men det är också ett fantastiskt hus som med sina stora fönster släpper in massor av härligt dagsljus som ju är så viktigt för en bra arbetsmiljö. De som valt att sitta här har varit ute efter något speciellt och det märks att hyresgästerna är stolta över huset. Extra kvaliteter erbjuds på översta planet där det är sju meter i tak och där de helglasade gavlarna erbjuder både egen stor terrass och fantastisk utsikt.

Vi är 90 procent inomhus och att inte satsa på sin personal är inte försvarbart.

Så både läget och själva huset drar, menar Jessica Andersson. 

– Vi har skapat riktigt, riktigt bra kontor här. Och det finns plats för fler. På plan fyra har vi kvar en fantastisk lokal på 1 035 kvm som kan delas i två om det skulle behövas. Vi har valt att iordningsställa den så det kommer bara bli att flytta in.

Förutom att man får livskvalitet både inomhus och utomhus är Aura också smart och digitalt. Ett digitalt passersystem gör att man slipper hålla reda på nycklar eller passerkort. Effektiva värme- och ventilationslösningar optimerar inomhusklimatet och den närvarostyrda belysningen minskar både kostnader och klimatpåverkan. Och cykelgaraget med servicestation och omklädningsrum skapar goda förutsättningar för en sundare och mer klimatsmart livsstil.  

Miljö och välmående i fokus

Att miljön plus hyresgästernas välmående står i fokus i Skanskas projekt är inget nytt. Alldeles nyligen fick bolaget veta att Aura är nominerat till Sweden Green Building Awards, som ett av tre projekt. Ett fint kvitto.   

– Vi började jobba med hållbarhet redan i Bassängkajen för över tio år sedan, det var vårt första LEED-certifierade projekt. I dag LEED-certifierar vi alla våra projekt och alltid på högsta nivån.

LEED är ett världsledande certifieringssystem för att designa, bygga och driva hållbara fastigheter. Det handlar bland annat om att maximera invånarnas hälsa och produktivitet, att minimera energi- och resursförbrukningen och de negativa effekterna på miljön samt att minska livscykelkostnaden.

Miljöriktiga val blir också hälsosamma val, men för att ta hälsa och välmående ett steg längre har Skanska även valt att certifiera alla sina framtida projekt enligt WELL, en internationell standard för arbetsplatser som främjar hälsa och välbefinnande. WELL bygger på medicinsk och vetenskaplig forskning och utgår från hur den byggda miljön påverkar oss. En certifiering ställer höga krav på bland annat dagsljusnivåer och luftkvalitet, men det handlar också om att skapa distraktionsfria och bekväma miljöer som gynnar hälsosamma val och produktivitet.

– Allt vi bygger har så stor påverkan på miljön, konstaterar Jessica Andersson. Och på oss människor. Vi är 90 procent inomhus och att inte satsa på sin personal är inte försvarbart. För företag handlar det också om att bygga varumärke med rätt sorts lokal och stå sig i konkurrensen om nya medarbetare. ”Greta-generationen” som snart är ute i arbetslivet kommer kräva mer.   

Nästa etapp i gång

Nyligen startade Skanska sin nästa etapp i Citadellsstaden. 129 bostadsrätter byggs precis vid kajen och i kontorshuset Aqua, på 10 000 kvm, får alla hyresgäster en egen terrass och vattenläge. 

– Kontorshuset Aqua kommer ut på marknaden nu i höst och ska inspirera till mer utomhusvistelse, beskriver Jessica Andersson. Alla kontor får en egen terrass anpassad för utomhusarbete och vi skapar en utekänsla även inomhus med hjälp av djupa fönstersmygar.  

Dessutom erbjuder en grön innergård sköna sittplatser och kanalpromenaden intill blir perfekt för gående möten och lunchpromenader. Eller varför inte ta ett träningspass i utegymmet. Aqua kommer att stå klart våren 2022 och erbjuder ytor ner mot 250 kvm upp till 1 500 kvm per plan. 

– Och med en fantastisk utsikt över kanal och hav från de översta våningarna, konstaterar Jessica Andersson avslutningsvis.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.