Grönt är skönt

21 oktober 2021

I den andra delen av vår nya bloggserie om färger tar vi en titt på grönt: en färg som skapar starka känslor. Det är en djärv och mångsidig palett som erbjuder tonala förändringar för att återspegla årstiderna. Med stor variation av nyanser har denna naturliga energigivare bevisade effekter för att framkalla känslor av uppfriskning, fred och trygghet.

I inredningslandskapet leder oliv- och lövgrönt 2021 designpaletten för att ge rummen ett jordnära lugn. De gröna tonmönstren har utvecklats med tiden, då kunderna bad om gulbaserade gröna färger (som fanns i vår Urban Retreat-kollektion från 2012) och i dag är det olivgrönt lugn och ro som gäller.

Olivgrön är ingen ny färg för inredningsutrymmen och återfinns inom heminredning genom århundradena. Den slitna eller äldre inredningsstilen är ofta ett hem för olivgrönt, men uppdateringarna 2021 blandar detta med både en mer modern estetik och möblering. Att skapa harmoni mellan arbete och hem står på dagordningen för de flesta kontorsanställda, så om olivgrönt införs i arbetslokalerna genom golv, föremål och material kommer det att ge naturliga accenter som balanserar estetiken. 

Men även i kontors- och hemmiljöer är det flera av våra kunder som har använt textilplattor i mörkt gröngråa toner. 

För att hedra denna gröna skiftning introducerar våra senaste kollektioner Touch & Tones II, Ice Breaker och Iridescence flera gröna färgställningar, inklusive oliv- och revtoner. Inspirerade av våra centrala biofiliska designprinciper (som direkt efterliknar naturliga ytor och texturer) kan dessa nyanser kombineras med neutrala toner för att skapa balans och intresse i inredningen. 

När man använder naturliga gröna nyanser finns det ofta många bidragande element som tillsammans förbättrar inredningen och välbefinnandet hos de som befinner sig i den. Genom att arbeta tillsammans med våra kunder för att skapa utrymmen där deras medarbetare kan trivas vet vi att naturligt ljus, vegetation, levande väggar, naturliga texturer och material samt naturutsikt kan ge en positiv effekt. Genom att söka inspiration i naturen kan du verkligen förbättra din palett och ditt utrymme. En ovanlig spaning som konceptdesignern Rebecka Öberg gjort är att grönt kommer tillbaka in i badrummen.

– Det är mycket inspiration från 70-tal och jugend men med en modern touch. Till exempel har Cirkus/Skandiascenen i Stockholm renoverats där badrummen fått mörkgrönt kakel medan tak och väggar ovanför kaklet har målats i mässingsfärger. Men även i kontors- och hemmiljöer är det flera av våra kunder som har använt textilplattor i mörkt gröngråa toner. Flera av våra kunder har använt textilplattor i grågröna toner, vilket är väldigt tacksamt eftersom den funkar med många andra färger. Det blir då enklare att skapa hela genomtänkta och spännande inredningar jämfört med en skarp gräsgrön matta, säger Rebecka Öberg.


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.