Geely storsatsar på Lindholmen

28 september 2018

Geely Innovation Centre in Europe kommer att bli ett öppet campus med multifunktionella byggnader på Lindholmen i Göteborg. Här kommer man möta en oväntad kombination av restauranger, hotell, kaféer och butiker, förutom kontor och lokaler för konferenser och evenemang. Och bygget är redan igång.

Geely_Arkitektbyrån Design.jpg
Bild: Arkitektbyrån Design

Den globala fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group (“Geely”) tar utveckling av innovativa mobilitetslösningar för framtiden till nästa nivå genom att uppföra Geely Innovation Center in Europe på Lindholmen i Göteborg. I det här strategiskt viktiga projektet som kommer att medföra fördelar för svensk fordonsindustri har Newsec valts som affärsmässig huvudrådgivare och nyckelsamarbetspartner.

Utvecklingen av innovationscentret kommer att befästa Lindholmen som Sveriges innovationshubb.


Göteborg blir ett andra hem

Geely är ägare till flera kända bilvarumärken såsom Geely Auto, Volvo Personvagnar, Lotus och malaysiska Proton. Sedan Geely förvärvade Volvo Personvagnar 2010 har kopplingen till Göteborg blivit allt viktigare.

- Göteborg blir Geelys andra hem. Utvecklingen av innovationscentret kommer att befästa Lindholmen som Sveriges innovationshubb. Vi sökte efter en långsiktig samarbetspartner som kan leverera på helheten i vår plan och är övertygade om att Newsec som the Full Service Property House är rätt val för oss, Gang Wei, projektledare, Geely Innovation Centre i Europa.

Centrets huvudsakliga vision är att uppmuntra till öppenhet och samarbete för att alstra ny innovation. Det ska bli en ny länk i den långa historien som förbinder Göteborg och Kina med entreprenörskap och utveckling: från det blomstrande 1700-talets handel till 2000-talets bilindustri.


- Vi är stolta över förtroendet att få vara med och göra verklighet av det här prestigefulla projektet. Geely Innovation Center in Europe är strategiskt viktigt för att placera Sverige i framkant vad gäller forskning och innovation inom fordonsindustrin. Geelys val av Lindholmen för uppförandet av fastigheten är dessutom en viktig pusselbit i utvecklingen av hela Göteborgsregionen, säger Max Barclay, chef Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

En öppen plattform

Som en öppen plattform kommer centret att samla människor och företag med en mångfald av bakgrunder och möjliggöra tvärkulturellt utbyte, ömsesidigt lärande och innovativa teknologiers framväxt. Det kommer att omfatta en eklektisk kombination av restauranger, hotell, caféer och butiker utöver toppmoderna kontor och konferensanläggningar.

- Målet är att skapa en miljö som bjuder in till dialog och samarbete och Newsecs uppdrag är att bistå Geely med allt från strategisk analys och rådgivning till ekonomisk förvaltning och projektstyrning. Det här är en perfekt resa för en aktör som oss att få vara med på och bidra till genom alla våra olika kompetenser, säger Mattias Johansson, chef Newsecs svenska förvaltningsverksamhet.

104 000 kvm

Köpet av marken på 26 500 kvm från Älvstranden Utveckling AB genomfördes i mars 2018. Byggnadernas totala yta planeras bli över 104 000 kvm. Detaljplanearbete pågår. Kontorsbyggnaderna i centret ska rymma 3 500 arbetsplatser för anställda inom Geelykoncernen i Göteborg, inklusive utrymmen som är öppna för andra företag och allmänheten. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.