­Geely öppnar upp på Lindholmen

3 december 2019

Geely, som ser Sverige som sitt andra hem, skapar just nu ett helt kvarter på Lindholmen i Göteborg innehållande toppmoderna kontor, coworkingytor, eventytor, hotell och restauranger. Stora delar av ytorna i Geely Innovation Centre tar olika bolag inom Geely-gruppen, men 4 000 kvm kontor och flera publika ytor finns tillgängliga för externa företag. Företag som vill finnas i ett sammanhang där tvärkulturellt utbyte, ömsesidigt lärande och innovativa teknologiers framväxt står i fokus.

Geely Innovation Centre byggs mitt i det historiska varvsområdet vid älven och ska bli en expansiv innovationshubb för det svenska fordonsklustret. Här skapas ett campus där alla Geelys verksamheter finns presenterade, en plattform där nya typer av samarbeten välkomnas.

Den globala koncernen Geely äger flera välkända bilmärken och kopplingen till Göteborg har växt sig allt starkare sedan Zhejiang Geely Holding blev ägare till Volvo Cars 2010. Utvecklingscentrumet CEVT (China Euro Vehicle Technology), som startades 2013, har växt explosionsartat och sysselsätter idag cirka 2 000 personer på Lindholmen. Samarbetet har lett till nya framgångar för Volvo Cars och för det helt nya bilmärket Lynk & Co liksom för Geely Auto.

Viktiga syften

Syftena med Geely Innovation Centre är flera, menar Magnus Koch, ansvarig för affärsutveckling, Geely Innovation Centre.

– Just nu sitter CEVT i 14 olika hyreskontrakt på Lindholmen. Många människor ägnar mycket tid till att förflytta sig, för att kunna träffas och interagera. Något som givetvis är extremt ineffektivt. Vi sitter dessutom extremt trångt så det finns verkligen ett behov av att flytta och samlokalisera oss rent arbetsmiljömässigt. Dessutom vill Geely visa på sin långsiktighet här och visa att detta är ett av deras viktiga forsknings- och utvecklingscentrum som nu samlas på ett ställe.

Ett annat viktigt syfte med innovationscentrat är att locka hit andra företag som kan vinna på att etablera sig ihop med Geelygruppen.

– Vi tog tidigt höjd för det, för möjligheter att skapa samverkan och nya lösningar. De flesta företag har inte råd att ta fram nya lösningar själva, istället måste man göra det tillsammans med andra. Det här blir en plattform där man kan hitta nya partners inför framtiden. Extrema transformationer är att vänta.

För att inte man ska tro att huset är helt stängt är det viktigt att vi pratar utifrån det externa perspektivet. Vi vill få hit andra företag, så enkelt är det.

Välkomnar externa företag

Bygget satte igång sommaren 2018 och just nu håller det första huset av fem på att färdigställas. Inflyttning blir direkt efter nyår.

– Det går fort! Den aggressiva tidsplanen är en av utmaningarna, men det är bara att hänga med, konstaterar Magnus Koch.

Sammanlagt ska det bli fem hus, fyllda med toppmoderna kontor, men även publika ytor som restauranger, eventyta, konferens- och mötesrum och ett hotell.

– Vi letar just nu operatör till hotellet. Många är intresserade men vi behöver hitta ett koncept som hänger ihop med campus men som ändå kan profilera sig själv. Det är en utmaning att få allt att hänga ihop, att skapa ett symbiosförhållande.

Tanken är att skapa ett campus som bjuder in och som är öppet och transparent, beskriver Magnus Koch vidare.

– Att Geely själva kommer att nyttja största delen av ytorna är både en tillgång och en utmaning. För att inte man ska tro att huset är helt stängt är det viktigt att vi pratar utifrån det externa perspektivet. Vi vill få hit andra företag, så enkelt är det.

United Spaces en viktig aktör

En aktör som kan uppmuntra till den viktiga öppenheten och samarbete är United Spaces som Geely valt som partner för att etablera en stor coworkingmiljö.

– Detta är ett viktigt och prestigefullt samarbete för oss, har Yvonne Sörensen Björud, vd United Spaces, sagt i ett uttalande. Vi är oerhört stolta över att få förtroendet att vara en del i utformandet av Geely Innovation Centre i Europa. Vi delar samma vision, vilket handlar om att skapa en flexibel och dynamisk arbets- och mötesplats som är hållbar och inspirerande samt uppmuntrar till samarbete och kreativitet.

United Spaces hyr ett helt våningsplan i både hus ett och två och flyttar in Q3 2021.

– United Spaces hyr cirka 4 200 kvm, det kommer att bli en fantastisk anläggning, konstaterar Magnus Koch. Jag tror att de kommer attrahera många spännande företag som kan interagera med Geelygruppen.

Förutom de olika kontorslösningarna hos United Spaces finns det dessutom 4 000 kvm kontorsytor lediga i hus två. Med planerad inflyttning Q2-Q4 2021.

– Varje plan är på cirka 1 000 kvm som kan delas i ett halvt om det skulle behövas. Kanske har man ett basbehov för ett halvt plan och kan sedan sitta i projektgrupper på United Spaces till exempel? Vi hoppas kunna spela de korten på ett bra sätt.

Plats för bröllop?

De första två husen står klara 2021, lagom till Göteborgs 400 års-jubileum.

– Jag hoppas på en invigning av den etappen tillsammans med Göteborgs stad. Det hade varit väldigt roligt!

Hela det första kvarteret blir som en kvadrat med ett atrium i mitten. Förutom United Spaces och de externa kontorsytorna kommer de här husen att innehålla samtliga publika ytor.

– De nedre två våningarna kommer vi att öppna upp så mycket som möjligt, berättar Magnus Koch. Compass Group kommer att driva restaurang-, café- och cateringverksamheten och kommer att servera både frukost, lunch och middag. Dessutom kommer det finnas konferensmöjligheter och en eventyta på hela 1 500 kvm. Vi försöker verkligen hitta lösningar så att man på olika sätt ska kunna nyttja alla kvadratmeter.

Och allt blir som sagt tillgängligt att hyra både för de övriga hyresgästerna och externa företag.

– Det här blir ingen stängd verksamhet, konstaterar Magnus vidare. Man ska till och med kunna gifta sig här! I Kina är det vanligt. När Geely fyllde 33 år anordnades det 33 bröllop på deras anläggning i Kina. Det vill vi kunna göra här också.

Samtliga hyresgäster kommer även kunna ta del av ett helt servicekoncept som Geely adderar.

– Eftersom vi själva tar så mycket av den totala ytan känns det som en självklarhet att vilja erbjuda även övriga hyresgäster det som vi använder oss av. Vi kommer tillhandahålla alla typer av tjänster till hyresgästerna, till ett konkurrensmässigt pris.

Vi tror att innovationscentrat kommer betyda jättemycket för Lindholmen. Men även för oss. 

Tydlig gestaltning

Det finns en tydlig bild av vad Geely vill bygga på Lindholmen, även vad gäller gestaltningen av husen.

– Det finns en väldigt genomtänkt bild av vad vi vill skapa och varför. Alla hus kommer stå på en stenfot som symboliserar den gamla varvsindustrin. Man har valt ljust tegel som speglar an både på graniten och skärgården i Sverige men även på kinesiska muren. Varje hus kommer att bli som ett stort glasblock, där glaset ska anspela på glasindustrin i Sverige.

Husen får fem olika färger, färger som symboliserar Kinas fem olika element – trä, vatten, metall, eld och jord, fortsätter Magnus.

– Det första huset blir grönt, det andra blått, de två i mitten får en svartton och hotellet kommer gå åt det röda hållet. Vi har även en expansionsyta alldeles bredvid, som vi inte bebygger just nu, som till en början får representera just jord. Inomhus blir det mycket trä, bland annat mycket bambu för att återigen göra kopplingen till Kina. Vi försöker på flera sätt gifta ihop våra olika kulturer och affärer så det blir mycket öst som möter väst.

Nästa år är det fyra projekt som pågår samtidigt i det nya kvarteret på Lindholmen. Så att Geely Innovation Centre håller på att ta form är glasklart.

– Vi tror att innovationscentrat kommer betyda jättemycket för Lindholmen. Men även för oss. Med våra nya kontorsytor kommer vi kunna attrahera och behålla rätt medarbetare. Geely Innovation Centre blir ett jätteviktigt verktyg för oss och många andra.

I mitten av 2022 ska allt stå klart. Efter det har Geely möjlighet att bygga ytterligare 20 000 kvm. Så hjulen kommer garanterat rulla vidare på Lindholmen.

Är du intresserad av att etablera dig i geely innovation centre?

Kontakta Angelica Adolfsson på Newsec: angelica.adolfsson@newsec.se eller på tel 070-844 30 71.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.