Gammalt möter nytt på Nybrogatan

6 december 2018

Projektet är fastighetsjättens mest prestigefyllda uppdrag som toppas med en restaurang i regi av michelinkrögare. - Det kommer bli en pärla, säger Maria Lidström, stadsutvecklingschef på Humlegården.

1928 visades den allra första filmen på biografen Astoria i Stockholm. 90 år senare är Humlegården i full gång med den nyproduktion som ska ge platsen nytt liv. Här kommer kontorslokaler på sex plan med en total yta på cirka 6 000 kvadratmeter att byggas. Projektet innehåller två moment; En bostadsdel ut mot Nybrogatan som omfattar 2 000 kvadratmeter fördelat på 18 lägenheter samt nybyggnationen av kontor mot den inre gränden. 

- Just nu håller vi på med grundläggningen av nyproduktionen och stommen kommer att resas i februari. Parallellt håller vi på med bostadshuset och allting kommer färdigställas samtidigt, säger Maria Lidström, stadsutvecklingschef på Humlegården.

Spiraltrappan ska binda ihop våningarna i huset. 


Och det kommer gå snabbt. Redan 2020 ska lokalerna vara inflyttningsklara. Till sin hjälp har de anlitat danska arkitektbyrån 3XN som har fått uppdraget att knyta samman fastighetens rika historia med modern byggnadsstil.

- Det kommer bli en pärla. Och vi har lagt ner mycket energi på att gestalta fasaden som kommer att bestå av bland annat stående handgjort tegel. Huset kommer förhoppningsvis bli ett landmärke för staden, säger Maria Lidström. 

Entréplan och en del av bottenvåningen är redan uthyrd. I dessa utrymmen fanns den gamla biografen Astoria som upphörde med sin verksamhet 2007.


 Vi vill skapa något som är utåtriktat och med en namnkunnig krögare känns det verkligen som att vi kan göra det.


Dock har foajén bevarats i sitt ursprungliga skick. Från entrén kommer man direkt till den nya restaurangen som ska drivas av ingen mindre än Björn Frantzén. Krögaren är den ende i Sverige som kan stoltsera med tre stjärnor i Guide Michelin. 

- Det känns fantastiskt kul och restaurangen passar som handen i handsken med det som vi vill uppnå med hela projektet. Vi vill skapa något som är utåtriktat och med en namnkunnig krögare känns det verkligen som att vi kan göra det. Jag tror att det kommer att tillföra mycket till kvarteret, säger Maria Lidström.

Humlegården framhäver det centrala läget som kontorsbyggnaden ligger på. Och det är inte så konstigt. I området finns kända Dramaten och Östermalmshallen.