Gammalt möter nytt på Nybrogatan

6 december 2018

Projektet är fastighetsjättens mest prestigefyllda uppdrag som toppas med en restaurang i regi av michelinkrögare. - Det kommer bli en pärla, säger Maria Lidström, stadsutvecklingschef på Humlegården.

1928 visades den allra första filmen på biografen Astoria i Stockholm. 90 år senare är Humlegården i full gång med den nyproduktion som ska ge platsen nytt liv. Här kommer kontorslokaler på sex plan med en total yta på cirka 6 000 kvadratmeter att byggas. Projektet innehåller två moment; En bostadsdel ut mot Nybrogatan som omfattar 2 000 kvadratmeter fördelat på 18 lägenheter samt nybyggnationen av kontor mot den inre gränden. 

- Just nu håller vi på med grundläggningen av nyproduktionen och stommen kommer att resas i februari. Parallellt håller vi på med bostadshuset och allting kommer färdigställas samtidigt, säger Maria Lidström, stadsutvecklingschef på Humlegården.

Spiraltrappan ska binda ihop våningarna i huset. 


Och det kommer gå snabbt. Redan 2020 ska lokalerna vara inflyttningsklara. Till sin hjälp har de anlitat danska arkitektbyrån 3XN som har fått uppdraget att knyta samman fastighetens rika historia med modern byggnadsstil.

- Det kommer bli en pärla. Och vi har lagt ner mycket energi på att gestalta fasaden som kommer att bestå av bland annat stående handgjort tegel. Huset kommer förhoppningsvis bli ett landmärke för staden, säger Maria Lidström. 

Entréplan och en del av bottenvåningen är redan uthyrd. I dessa utrymmen fanns den gamla biografen Astoria som upphörde med sin verksamhet 2007.


 Vi vill skapa något som är utåtriktat och med en namnkunnig krögare känns det verkligen som att vi kan göra det.


Dock har foajén bevarats i sitt ursprungliga skick. Från entrén kommer man direkt till den nya restaurangen som ska drivas av ingen mindre än Björn Frantzén. Krögaren är den ende i Sverige som kan stoltsera med tre stjärnor i Guide Michelin. 

- Det känns fantastiskt kul och restaurangen passar som handen i handsken med det som vi vill uppnå med hela projektet. Vi vill skapa något som är utåtriktat och med en namnkunnig krögare känns det verkligen som att vi kan göra det. Jag tror att det kommer att tillföra mycket till kvarteret, säger Maria Lidström.

Humlegården framhäver det centrala läget som kontorsbyggnaden ligger på. Och det är inte så konstigt. I området finns kända Dramaten och Östermalmshallen.

Fasaden från Nybrogatan 17.


Tätt intill ligger också Stureplan med allt vad det har att erbjuda. Även om det är långt ifrån Humlegårdens allra största projekt i storleksordning så har Astoria/Nybrogatan 17 ett stort prestigevärde.

- Att få skapa ett nytt kontor på en sådan central plats, med så mycket människor och flöde utanför, är fantastiskt. Vi har jobbat väldigt länge för det här. Som storlek betraktat är projektet ganska litet, men det är ändå att se som ett av våra absolut viktigaste projekt, säger Maria Lidström.

En detalj som sticker ut lite extra med kontorsbyggnaden är bland annat den spiraltrappa som ska binda ihop våningarna i huset. Högst upp finns en takterrass som endast är öppen för hyresgästerna.

Förhandlingar med potentiella hyresgäster är redan igång. Men vilka företag lämpar sig lokalerna för? Maria Lidström fortsätter: 

- Vi vill gärna ha företag som kan vara med och skapa den levande arbetsplatsen som vi är ute efter. För att det ska lyckas ser jag framför mig 3-5 olika hyresgäster. På det sättet kommer det att skapas en naturlig dynamik i lokalerna. Vi letar efter företag som kan skapa mervärde för varandra och som uppskattar ett modernt kontor i den gamla stenstaden, säger Maria Lidström. 

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.