Göteborg tillbaka i ledartröjan

27 mars 2023

Förra året tappade Göteborg sin förstaplacering på tidningen Intelligent Logistiks lista över de 25 bästa logistiklägena i Sverige. I år tog regionen dock revansch och toppar återigen listan som släppts för 18:e året i rad.

Tidningen Intelligent Logistik har sedan 2005 årligen listat Sveriges bästa logistiklägen, som en vägledning för den som vill etablera i Sverige. Listan kombinerar hårda kriterier som infrastruktur, godsflöden, marktillgång, logistikstock och etableringar med mjukare värden som tillgång till logistikkompetens och regionalt samarbetsklimat.

I förra årets lista tappade Göteborg sin naturliga position som ledare bland Sveriges bästa logistiklägen, men nyligen meddelade Intelligent Logistik att Göteborg återtagit ledartröjan.

Mark för att bygga är viktigt, men att hitta rätt logistikläge är avgörande för att företag ska kunna maximera verksamheten och effektivisera sina leveranskedjor.

– Det är kul att vi återtagit förstaplatsen! Göteborg har länge varit ett av de främsta logistiknaven i Skandinavien, säger Pär Abrahamsson, Näringslivsutvecklare Stadsutveckling på Business Region Göteborg. Staden har skapat en unik och attraktiv plattform som lockar företag och investerare från hela världen och det är bra att det återspeglas i media, även om vi här självklart är säkra på vårt läge som Sveriges logistikhuvudstad. Regionen är en naturlig nod för branscher med stora varuflöden och företag inom transportlogistik, magasinering och terminalhantering.

Business Region Göteborg erbjuder en fullständig etableringstjänst med allt från bolagsbildning, mark och lokaler till rekryteringar och tips på internationella skolor. Där är mark och logistik en viktig del i det man erbjuder företagen.

– Mark för att bygga är viktigt, men att hitta rätt logistikläge är avgörande för att företag ska kunna maximera verksamheten och effektivisera sina leveranskedjor, säger Pär. Tack vare vår strategiska position vid kusten och närheten till marknaderna i Europa och Asien, är Göteborg en idealisk plats för företag som vill expandera och nå ut till globala kunder.

Efterfrågan inom logistik drivs just nu framför allt genom en stark utveckling inom e-handel som väntas fortsätta öka även under de kommande åren. Lager, logistik och handel smälter alltmer samman vilket ställer nya krav och snabbt ökande e-handel driver på behovet av digitalisering.

25 bästa logistiklägena:

1. Göteborgsregionen

2. Helsingborgsregionen

3. Jönköpingsregionen

4. Eskilstunaregionen

5. Östgötaregionen

6. Stockholm Nord

7. Örebroregionen

8. Malmöregionen

9. Halmstadsregionen

10. Skaraborgsregionen

11. Stockholm Syd

12. Mellansvenska regionen

13. Växjöregionen

14. Uppsalaregionen

15. Katrineholm/Nyköping/Oxelösund

16. Sydostregionen

17. Västerås/Köping

18. Ulricehamn

19. Värnamoregionen

20. Trestadsregionen

21. Umeåregionen

22. Trelleborg/Ystad

23. Nordöstra Skåne

24. Sundsvallsregionen

25. Karlstad/Kristinehamn

Källa: Intelligent Logistik

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.