Fruktbara samarbeten

14 mars 2019

Johanson har i mer än 60 år skapat svenska möbler med stilrena, enkla linjer och genomtänkt design. Ett viktigt steg i förnyelsen av företaget har varit att börja jobba med externa formgivare vilket har resulterat i ett antal nyheter bara i år.

Ett av samarbetena är med Färg & Blanche. Första produktsamarbetet resulterade i Frankie, stolen med ett alldeles eget uttryck där ryggen är inspirerad av hängslen, formade i metall. Andra samarbetet ledde fram till fåtöljen och sof­fan Norma. Under Stockholm Furniture Fair fick vi se ett nytt resultat där man åter låtit metall och textil samspela. 

MY RING är en pall i oval form med en metallring som skapar en illusion av att midjan dras åt. Emma Blanche säger: Vi valde att använda metall i pallens utformn­ing och den signifikativa ringen, eftersom Johanson produktion är väldigt flexibel gällande färgsättning. Detta skapar bra förutsättningar för arkitekter att forma modeller som passar i olika miljöer. Precis som med Frankie kan såväl lekfulla som strama varianter skapas. MY RING är en lättplacerad möbel som bidrar till både funktion och accent i rummet och fungerar i såväl lobby, lounge, väntrum, arbetsplats som i den privata miljön. Placera den som enkel solitär eller i grupp. 

Johanson har även inlett ett första samarbete med den amerikanska formgivaren Erin Ruby. Resultatet ser vi i Atticus − en omfattande kollektion bestående av stolar, fåtöljer och barstolar formgiven med respekt för hantverket och med en strävan att förena ameri­kanska och svenska rötter. Atticus-konceptet har sina rötter i naturen, särskilt den amerikanska trastfågeln (eng.: mockingbird) med sin elegant rundade form, likt ett snigelskal. Stolarna är bekväma och inbjudande med armstöd som diskret håller om användaren. Fåtöljen går att erhålla med både lågt och högt ryggstöd beroende på om man önskar skapa en känsla av avslappnad loungestil eller erbjuda sittvänlig miljö i mötesrummet. Serien passar såväl större som mindre sammanhang och smälter väl in i olika typer av miljöer. Med sina många basvarianter utgör Atticus en universell och flexibel lösning för såväl privatkontor och mötesrum som för kaféer och vardagsrum. 


Med de tankarna vill jag förena mina amerikanska rötter med Johansons svenska rötter för att skapa en ny ikon för företaget.


Namnet Atticus härstammar från hjälteikonen i boken To Kill A Mockingbird som på svenska fått namnet Dödssynden. Den amerikanska klassikern skrevs av Harper Lee 1960.

- Den är inte bara en av mina favoritböcker utan också en oförglömlig berät­telse om rättvisa för den som är i underläge och boken känns högst aktuell än idag. Med de tankarna vill jag förena mina amerikanska rötter med Johansons svenska rötter för att skapa en ny ikon för företaget, förklarar Erin Ruby. Atticus är en tidlös kollektion baserad på respekt för form, hantverk, enkelhet och elegans.Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.