Framtidens kontor saknar fasta väggar

6 juni 2019

Under Skåne Innovation Day stöttade Lindab Innovation Hub både Superlab och Inredo när de presenterade sin gemensamma vision för framtidens kontorsmiljö - den flyttbara kontorsmodulen MOOW.

Superlab är en av aktörerna bakom MOOW.

Den 23 maj presenterade Superlab och Inredo sin kontorsprototyp MOOW på . Modulen är byggd av snickeriet Inredo och designad av Superlab som har samarbetat med ett antal andra företag, däribland Lindab Innovation Hub, för att optimera inomhusklimatet. MOOW är en prototyp för att åskådliggöra Superlabs vision om ett flexibelt kontor som snabbt kan anpassas efter ett företags skiftande förutsättningar.

När ett nytt företag flyttar in måste kontoret ofta byggas om och vissa delar rivas. Det är både dyrt och ett slöseri med resurser.

– Dagens företag har ett växande behov av flexibilitet. Många företag är obekväma med att skriva hyresavtal under lång tid, eftersom de har svårt att avgöra i vilken takt de kommer att växa. Med vår lösning kan lokalerna anpassas efter företagets tillväxtkurva, säger Niklas Madsen, VD och grundare av Superlab.

Klimatsmarta kontor

Exakt hur den slutgiltiga versionen av MOOW kommer att se ut är ännu inte bestämt. Tanken är att väggarna, likt moduler, lätt ska kunna flyttas. Stationär infrastruktur, som elektricitet och ventilation, kommer att byggas in i antingen golvet eller taket. Lösningen innebär även att kontorslokaler lätt kommer att kunna anpassas efter en ny hyrestagares önskemål utan omfattande ombyggnationer. Enligt Niklas Madsen är det nuvarande sättet att bygga kontor ineffektivt och ohållbart ur ett klimatperspektiv.

– När ett nytt företag flyttar in måste kontoret ofta byggas om och vissa delar rivas. Det är både dyrt och ett slöseri med resurser, säger Niklas Madsen.

Framtidens ventilationslösningar

Sedan årsskiftet sitter Lindab Innovation Hub på ett coworking space i Helsingborg, Mindpark, där de samarbetar med andra företag för att utforma framtidens ventilationslösningar. I byggnadens foajé står kontorsmodulen MOOW, i vilken olika företag utför experiment. Ett av företagen är Lindab, som säkerställer att modulen har en välfungerande ventilation.

– Med en flexibel lösning blir utmaningen att koppla ihop den med byggnaders infrastruktur. Där bidrar vi med vårt expertkunnande om inomhusklimat, säger Nicklas Friberg, Head of Lindab Innovation Hub. Vi engagerar oss mer och mer i de framtidsdiskussioner som finns. Luften i dagens kontor är ofta ganska dålig och besvärar många anställda. I framtiden måste kontoren byggas annorlunda för att säkerställa ett hälsosamt inomhusklimat. 

Läs mer om MOOW här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.