Frösundavik kliver ur SAS-skuggan

8 oktober 2019

Mitt bland kungligheter, natursköna Hagaparken och Nordens största shoppingcenter ligger kontorshuset Frösundavik. Den välkända SAS-byggnaden har under senare år öppnat upp för fler hyresgäster och sedan tre år tillbaka har Mengus utvecklat kontoret till ett all inclusive-kontor för globala och svenska företag.

Frösundavik - puff.jpg
Foto: Mengus

Det är lätt att förstå Hansi Danroths entusiasm när han guidar Lokalguiden genom Mengus Frösundavik. Kontorshuset är beläget i världens första nationalstadspark i direkt anslutning till Hagaparken med kända Haga Slott som är hem för kronprinsessan Victoria. På andra sidan E4:an finns Mall of Scandinavia ett stenkast ifrån.

Vi är på god väg och vi har lagt ner cirka 100 miljoner kronor varje år för att exempelvis förbättra tekniken, tillföra kringservice och uppdatera möblemanget.

Nytt och gammalt möts i Frösundavik som på slutet av 80-talet uppfördes som huvudkontor för SAS. Sedan tre år tillbaka står kontorshuset i Mengus ägo och uppdraget för deras del har blivit att förvalta det gamla och samtidigt möta dagens krav på ett modernt kontor. 

– Vår vision från början var att ta tillvara på allt det som var bra med huset och utveckla och anpassa till 2020 års standard. Huset är numera miljöklassat och har nyligen även erhållit en grön finansiering som få befintliga hus kvalificerar sig för. Vi är på god väg och vi har lagt ner cirka 100 miljoner kronor varje år för att exempelvis förbättra tekniken, tillföra kringservice och uppdatera möblemanget, säger Hansi Danroth, senior partner på Mengus.


Visuella förbättringar 

Utifrån sett har Frösundavik inte förändrats under de senaste åren. Men Mengus är mitt i planerna på att bygga en ny huvudentré och uppdatera diverse element som ska få huset att lyfta ytterligare. 

– Nu är vi inne i en fas där vi ska förändra det visuella också. Det närmaste vi ska förändra och förbättra är huvudentrén och vi är redan igång med arkitekterna. Vi har redan gjort lite grann i entrén som att klä in hissarna och byta ut kaféet. Vidare är husets atriumgata numera möblerad med snygga loungemöbler, bakgrundsmusik, höghastighets-wifi. Vi är mitt i matchen när det kommer till att lyfta huset, säger Hansi Danroth.

På kort tid har över 200 personer dagligen ställt bilen hemma och konverterat till elbussen. Det är bra för både plånboken och miljön

Mengus har också lagt stor vikt på ett digert serviceutbud för sina hyresgäster. Tanken är att Frösundavik ska fungera lite som ett all inclusive-kontor. Istället för att lämna byggnaden, kan många ärenden göras på plats i huset. Exempelvis medicinuthämtning, knvislipning, skjorttvätt, frisör eller biltvätt är några av förmånerna som erbjuds. 

– Kommunikationerna har också förstärkts med en egen miljöshuttle-buss som går non-stop morgon och eftermiddag till Solna station. På kort tid har över 200 personer dagligen ställt bilen hemma och konverterat till elbussen. Det är bra för både plånboken och miljön, säger Danroth.


Följer fitnesstrenden

Men det största fokuset, och som hela Frösundavik kretsar kring, är natur och hälsa. Nyligen besökte representanter från Mengus Palo Alto i Kalifornien och Seattle i Washington där stora drakar som Google, Apple Microsoft och Amazon huserar.

Deras kontor ligger ofta i natursköna områden nära vattnet och gränserna mellan ute och inne suddas ut. Det mantrat försöker Frösundavik också efterleva. 

– Tanken är att man inte ska behöva lämna området. Man kan jobba, konferera, bada, träna och äta här. Vi har precis köpt in fem stycken kajaker som man kan paddla med i Brunnsviken utanför. Sen har vi tennisbanor och Actic, som driver gymmet, ordnar gruppträningar och yoga i parken på somrarna. Fitnesstrenden är stor i dag och då är det unikt att ha den här fina miljön utanför dörren. På vintern åker folk skridskor här och på sommaren kommer vissa hit med egen båt och lägger till vid bryggan. Det är rätt kaxigt, säger Hansi Danroth.

Om man ser på visionen vi hade när vi köpte huset för tre år sedan har vi kanske kommit halvvägs.

SAS har numera cirka 35 procent av ytorna och resterande innehas av nya företag. Totalt finns i dag ett 20-tal bolag i huset. I somras flyttade den senaste hyresgästen Toshiba in på 700 kvm och Mengus jobbar på att få in fler aktörer.

I dagsläget finns det 6 000 kvm vakanta kontorslokaler av totalt 35 000 kvm. Storleken på lokalerna varierar från 500 - 5 000 kvm. 

– Om man ser på visionen vi hade när vi köpte huset för tre år sedan har vi kanske kommit halvvägs. Mengus resa började för 15 år sedan då vi köpte Solna Gate. Där hade vi samma tankesätt att erbjuda rikligt med kringservice och det arbetssättet har vi nu tagit vidare till Frösundavik. Det uppskattas av våra hyresgäster som i sin tur får det lättare att rekrytera personal, säger Hansi Danroth.


Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.