Flytta in och stick ut i Kineum

6 augusti 2019

Gårda, stadsdelen som förr tjänade som betesmark i Göteborgs då lantliga utkanter, innehåller i dag en mix av bostäder och verksamheter och kan snart presentera en ny skyline som kommer att förändra den moderna staden. I dagens Gårda tar framtidens arkitektur och höga kontorshus mer och mer plats. Kineum är ett av dem och vill med sin gestaltning skapa rörelse och bli ett forum för nytänkande, kreativitet och möten.

Bilder: Reflex och TMRW

Projektet Kineum genomförs av Platzer och NCC, i ett gemensamt bolag, och byggs på en av Platzers byggrätter i området. NCC står för utvecklingen av de nya ytorna som kopplas ihop med ett av Platzers befintliga hus på Drakegatan 6-10, för att totalt kunna skapa 30 000 kvm.

Kontor och hotell mixas

Kineum är ett av flera kontorshus som är på gång att byggas i Gårda och kommer att sticka ut på flera sätt med sina 27 våningar. 17 våningar är redan signerade ESS Group som bland annat ligger bakom The Steam Hotel, Pigalle och Ystads Saltsjöbad. På Drakegatan har man höga ambitioner och vill skapa ett nytt slags hotell med spa, restauranger, barer, träning, service, nöje och avkoppling.

Klart är att receptionen blir gemensam för både hotell- och kontorshyresgäster och i bottenvåningen kommer även två restauranger att etableras. Utanför skapas en torgyta med tydlig koppling till entrévåningen, ett stadsrum med uteserveringar och platser för rekreation och möten. På våningen ovanför skapar hotellet sin egen konferensdel.

Vi lever i en spännande tid då både arbetsplatser och affärslokaler är under stark förändring. Därför ställer ett projekt som Kineum stora krav på framtidssäkra lösningar.

- Därefter blir det kontorsplan som mixas med hotellvåningar, förklarar Maria Björsander, uthyrare på NCC Property Development Göteborg. De två översta planen kommer att tillhöra hotellet med både restaurang och spa. 

Ett femstjärnigt kontor

- De företag som blir hyresgäster i Kineum kommer att känna att de flyttar in i ett femstjärnigt kontor. All den service som finns i huset blir tillgänglig för våra kontorshyresgäster. 

Visionen är att Kineum ska bli en destination och en plats där människor vill vara, jobba, mötas och leva. Som en liten egen stad, präglad av rörelse och mångfald.

- Vi landade tidigt i ett specifikt koncept och pratar i dag både om ”House in motion” och ”Work in motion”. Allt handlar om att vi vill skapa något som lever dygnets alla timmar, därav namnet som bygger på grekiskans ”kineo” – att sätta i rörelse. Det är därför extra roligt att ESS Group köpte det konceptet och skrev avtal om cirka 15 000 kvm i augusti förra året. De kommer att påverka huset och platsen oerhört mycket och håller på att sätta sitt eget koncept just nu.

Ett prestigeprojekt

Kineum kommer med sina 110 meter definitivt att synas och sticka ut både till sitt yttre och inre med en krona som blir en tydlig orienteringspunkt i området. Bakom arkitekturen står Reflex Arkitekter som hämtat inspiration från både Göteborgs hamnkranar och fiskenäringen för att illustrera nätverkssamhället och husets inriktning mot samarbete. För vd Marco Testa är detta ett prestigeprojekt som markerar framtidens kontorslösningar.

– Kineum är ett prestigeprojekt vi är väldigt stolta över. Hur skapar man ett kontorshus som ska vara relevant även i framtiden? Vi lever i en spännande tid då både arbetsplatser och affärslokaler är under stark förändring. Därför ställer ett projekt som Kineum stora krav på framtidssäkra lösningar.

Tidigare än 2022?

Första spadtaget togs i december och kontorshuset beräknas stå klart 2022.

- Nu när vi är igång och det börjar synas att det händer något på platsen har intresset från andra företag ökat, berättar Maria Björsander. Vi har cirka 7 000 kvm kvar att hyra ut i den nya delen, på plan 19-25. Ytorna, som är mellan 218 och 920 kvm, går att koppla ihop men även delas. Och för att behålla dynamiken och rörelsen skulle vi gärna se en blandning av hyresgäster, både vad gäller storlek och verksamheter. Vi vill hitta företag som är utåtriktade, som vill framåt och som sticker ut nog för att passa in i det här huset.

Eftersom Kineum kommer att byggas samman med Platzers befintliga fastighet på Drakegatan blir de som redan idag arbetar på platsen en del av Kineum.

- Det betyder också att det kan finnas möjlighet att komma in i det befintliga huset tidigare än 2022. De som är intresserade av det får gärna höra av sig, tipsar Maria Björsander avslutningsvis.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.