Ett unikt kontorsläge

12 april 2021

På en nästan bortglömd tomt i Solna byggstartar JM snart kontorshuset K1 Karlbergs Strand, signerat Gert Wingårdh. Det blir ett hus med extra allt, i ett helt unikt kontorsläge. Med både Karlbergskanalen, Karlbergsparken, Ulvsundasjön, Västra Kungsholmen och Vasastan i stort sett runt hörnet är ambitionsnivån både inomhus och utomhus hög. JM flyttar själva in och ser fram emot att dela med sig av ett hus och ett läge där man har alla möjligheter att må bra och prestera bra.

Sedan en månad tillbaka är projektet K1 Karlbergs Strand i full gång och inflyttningen är planerad till år 2024. Men redan 2014 siktade JM in sig på marken.

– Då var detta en plats som ingen riktigt tänkte på, tomten var lite bortglömd, berättar Simon Backe, chef för JM Fastighetsutveckling. Men läget är helt fantastiskt! Det är inte så ofta det kommer ut kontorsbyggrätter i den här typen av lägen.

JM har alltid strävat efter att skapa en balans i livet för sina medarbetare och det kommer vi kunna fortsätta med här.

– Platsen ligger egentligen väldigt centralt och man tar sig lätt hit både med bil och spårbunden trafik, beskriver Tomas Jonson, projektledare på JM Fastighetsutveckling. Man kan även cykla eller gå om man bor innanför tullarna. Huset blir en ny entré till Solna och med all utveckling som pågår runt omkring kommer läget bli ännu bättre framöver.

Förtjänar sitt hus

I närheten ligger både Karlbergskanalen och Ulvsundasjön plus Västra Kungsholmen, med sina nya restauranggator, och på andra hållet ligger Rörstrandsgatan och Vasastan, endast tio minuter bort.

– Och alldeles in på knuten ligger Karlbergsparken med sin unika slottsmiljö, fortsätter Simon Backe. Detta är verkligen ett bra och modernt kontorsläge som vi tror kommer attrahera många. 

Läget förtjänar verkligen sitt hus och ambitionsnivån har varit hög. Gert Wingårdh, husets arkitekt, har velat skapa mer än bara arbetsplatser:

– Ett modernt kontor identifieras idag som en mötesplats snarare än endast en arbetsplats. Det ska gärna ske interaktioner mellan avdelningar och även mellan olika företag. Hela huset har en modern och social anda i sig, och målet är att husets gäster ska känna en tillhörighet till varandra, företaget och kontoret.

Må bra på kontoret

Gott så. Men fokus ligger även på välmående.

– Att kunna må bra på kontoret och ha möjligheter till rekreation attraherar fler och fler, konstaterar Tomas Jonson. Och kraven kommer bara att öka, nu konkurrerar ju kontoret verkligen med hemmet. Ska medarbetarna vilja gå till kontoret måste man locka med mervärden, service och bra mötesplatser för samarbete och kreativitet.

Och listan på mervärden i K1 Karlbergs Strand kan göras lång. Eller vad sägs om eget gym, padelbana på taket, café, restaurang och takterrasser. Och öppnar du dörren kan du njuta av vatten, löparbanor, promenadstigar, cykelstråk, möjligheter till yoga på bryggan, kajakpaddling och simträning. Till exempel.

Inga begränsningar

Invändigt har flexibiliteten fått råda.

– Vi har lagt stort fokus på flexibilitet, berättar Simon Backe. Man kan enkelt flytta väggar, kontoren kan göras både större och mindre, och som hyresgäst kommer man kunna välja alla typer av planlösningar. Det ska inte finnas några begränsningar.

Att huset kommer stödja framtidens nya arbetssätt står klart, något JM hade planerat redan innan pandemin slog till.

– Corona har visserligen varit en katalysator som gjort att utvecklingen gått fortare, men det som händer nu verifierar bara våra tidigare spaningar, menar Tomas Jonson.

JM delar med sig

Totalt kommer K1 Karlbergs Strand rymma 20 000 kvm BTA. Förutom gemensamma friskvårdsytor och konferensytor i bottenplan plus café, gym och hörsalar rör det sig om drygt 15 000 kvm kontorsyta. JM tar ungefär halva den ytan så cirka 7 500 kvm, på 2,5 plan, står lediga för externa hyresgäster. Cushman & Wakefield har fått uthyrningsuppdraget.

– Jag tror att det är bolag med liknande värderingar som oss som kommer att lockas hit, menar Tomas Jonson. Bolag som värdesätter det här läget och alla möjligheter till service och friskvård. Och som är måna om sin personal. JM har alltid strävat efter att skapa en balans i livet för sina medarbetare och det kommer vi kunna fortsätta med här och även ta vidare till nästa nivå.

– För JM innebär detta också något helt nytt, menar Simon Backe avslutningsvis. Vi är vana att sitta ensamma men nu ska vi dela med oss av hela det här husets mervärden och funktioner. Det ska bli riktigt roligt.


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.