Ett nav med möjligheter

28 mars 2022

I Mölnlycke, sydöst om Göteborg, förvandlar Next Step Group nu ett uttjänt stenbrott till ett innovativt bostadsområde. Navet i området blir Lakehouse, ett på många sätt unikt hus som kommer att fungera både som ett centrumhus och mötesplats. Här kommer det finnas restaurang och kafé, möteslokaler, sociala ytor både inom- och utomhus men också coworkingkontor och kreativa arbetslokaler. Huset är ritat av det världskända arkitektkontoret Snøhetta och designat med hela Wendelstrands grundkoncept i åtanke. Att läka ett sår i naturen med fokus på träbyggnation.

Första spadtaget är taget för det nytänkande området Wendelstrand, en investering på cirka 4 miljarder kronor som ska visa vägen mot ett bättre sätt att bygga, leva och bo. I Mölnlycke ska det innovativa bostadsområdet med villor, flerbostadshus och radhus byggas i en naturskön skogspark precis intill Landvettersjön. 

Vidareutveckling av Nya Hovås

Projektet blir lite av en uppföljare till Nya Hovås i södra Göteborg som Next Step Group initierade för knappt 10 år sedan. Idag är Nya Hovås vida omtalat både för sin arkitektur, sitt småskaliga stadsliv och för sitt ”recept” på stadsbyggnad. Något som nu ska vidareutvecklas i Wendelstrand.

 Vi tror att Lakehouse blir ett hus som moderna varumärken och bolag gärna vill bli förknippade med.

– Vi har anlitat några av världens mest välrenommerade arkitekter för att utveckla ett område med lika delar hållbarhet och fantastisk arkitektur. Det kommer bli ett samspel mellan ny bebyggelse och befintlig natur och innovativa lösningar för ett hållbart liv. Vi har ett jättebra samarbete med Härryda kommun som har uppmuntrat vårt sätt att våga göra saker annorlunda. Det är så vi skapar ett bättre sätt att bygga, leva och bo, säger Joakim Garfvé, medgrundare av Next Step Group, i ett tidigare pressmeddelande. 

– Wendelstrand är ett utmärkt exempel på det vi önskar åstadkomma när det kommer till att skapa nya bostäder och utveckla för framtiden. Vi inspireras av hur Next Step Group utvecklat den byggherredrivna detaljplanen som är den första i sitt slag med förvandlingen av ett stenbrott till ett hållbart bostadsområde i mestadels trä, säger Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande i Härryda kommun, i ett pressmeddelande från Next Step Group.

Vill skapa liv direkt

Projektet kommer att byggas i etapper där cirka en femtedel av bostäderna kommer uppföras i etapp ett som nu har startat.

– Just nu jobbar vi tillsammans med alla duktiga arkitekter, projektörer och tjänstemän på kommunen för att säkerställa att alla bostäder i den första etappen blir riktigt bra inför säljstarter som kommer ske under året. Att förvandla ett stenbrott till ett helt nytt område är ett arbete som innehåller många frågor men det innebär också stora möjligheter att ta ett helhetsgrepp kring hela området, konstaterar Johan Dahlquist, marknadschef på Next Step Group. För oss är det också viktigt att vi skapar liv på platsen direkt, vi kommer därför snart att börja aktivera platsen genom att bygga ett litet hus i KL-trä med utsikt över sjön. Vi kallar det för Lakehouse Mini och förutom att fungera som en utställning för projektet skapar det möjlighet att aktivera platsen på olika sätt. Vi ser fram emot att välkomna alla till att besöka platsen och uppleva området och dess utveckling inom kort.

En destination

Områdets ”riktiga” Lakehouse är ritat av det norska världskända arkitektkontoret Snøhetta, som bland annat skapat operahuset i Oslo, och blir en unik byggnad. Helt integrerad med naturen kommer den genomgående skogsparken fortsätta upp på byggnadens bågformade tak med spektakulär utsikt över Landvettersjön. Wendelstrand blir en nytänkande stadsdel på många sätt och gällande Lakehouse så är mötet mellan natur och arkitektur extra intressant. 

Hela huset är designat med Wendelstrands grundkoncept i åtanke där man ska läka ett sår i naturen med fokus på träbyggnation. I Wendelstrands landmärke kommer det finnas restaurang och kafé, möteslokaler, coworkingkontor med kreativa arbetslokaler och sociala ytor både inom- och utomhus. Det kommer också finnas gym och wellness som kommer drivas kommersiellt. 

– Förutom attraktivitet och sammanhållning i området kommer vi etablera aktörer som förhoppningsvis gör Lakehouse till en destination för hela regionen, berättar Johan Dahlquist. Det är såklart inte självklart att starta ett nytt bostadsområde med ett hus som Lakehouse men vi är måna om att området ska leva och erbjuda något mer direkt redan när de första boende flyttar in. Tillsammans med vårt mobilitetshus kommer Lakehouse göra livet både enklare, bekvämare och framför allt roligare – ett stort mervärde för platsen helt enkelt. Lakehouse kommer att ha det mesta, men mer än något annat är det byggt för att skapa möjligheter. Vi ser fram emot att se hur de boende kommer använda och uppleva huset.

Coworka i hemområdet

Next Step Group hoppas och tror på stort intresse från företag och verksamheter. 

– Precis som vårt trähus Nodi i Nya Hovås, som blev fullt uthyrt mitt i pandemin, tror vi att så länge vi vågar skapa hus som särskiljer sig kommer det alltid finnas ett intresse för att etablera. Vi tror att Lakehouse blir ett hus som moderna varumärken och bolag gärna vill bli förknippade med så precis som för de boende tror vi att huset i sig blir ett mervärde för de som vill etablera. Även det nya livet efter pandemin, med möjligheten att kunna jobba mer hemifrån, tror vi gynnar ett hus som Lakehouse där man kan vara kvar i hemområdet men sitta och coworka tillsammans. Många har en utmaning i att hitta balans mellan hemmet och jobbet och förhoppningsvis kommer ett liv i Wendelstrand underlätta på flera plan, menar Johan Dahlquist avslutningsvis.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.