Ett kreativt vardagsrum

19 maj 2023

Tidplanen för Granitor Properties unika stadsdelsprojekt Embassy of Sharing i Hyllie håller och alldeles nyligen byggstartades Drivbänken. Ett hus som kommer få flera grönskande terrasser och som ska bli kvarterets kreativa vardagsrum för både företag och allmänhet. Här ska företag kunna växa och människor mötas.

Embassy of Sharing är ett 55 000 kvm stort kvarter på strategiskt läge i Hyllie med fokus på innovation, mångfald och cirkulär ekonomi. Här ska Granitor bygga sammanlagt sju fastigheter som alla är unika både till utformning och innehåll. I de två första husen, Fyrtornet och Drivbänken, som kommer länkas samman via en hängbro, kommer det totalt att erbjudas över 600 flexibla arbetsplatser.

Enligt plan

Bygget av det ståtliga Fyrtornet startade för drygt ett år sedan och nu har även kontorshuset Drivbänken börjat växa upp ur marken. Även det ritat av Wingårdhs arkitekter och ett hus som kommer certifieras enligt både WELL och Miljöbyggnad Guld.

Här vill vi att företag ska kunna växa, men namnet Drivbänken  syftar också på de grönskande terrasserna med odlingsmöjligheter.  

– Vi vet att våra fastigheter inom Embassy of Sharing är unika så därför vågar vi satsa och byggstarta. Känns väldigt bra att vi gör det trots dessa tider, konstaterar Maria Ekström, affärschef på Granitor Properties. Just nu pågår schaktning och vi startar gjutningen av bottenplattan inom kort.

Flexibelt och grönt

Om två är ska huset stå klart, redo att ta emot mindre företag, med fokus på företag som vågar och vill tänka nytt.

– Här vill vi att företag ska kunna växa, men namnet syftar också på de grönskande terrasserna med odlingsmöjligheter. Oavsett våningsplan finns direktaccess till terrasser i söderläge.

I huset samsas både flexibla kontorslokaler och coworkingytor.

– Uppåt i huset ligger kontorsytorna, de största planen är på cirka 1 100 kvm. Men vi bygger ju Drivbänken för att kunna ta emot de mindre företagen så vi kan dela upp planen i flera. Vi vill kunna fånga upp de växande företagen och tanken är att man ska kunna växa från coworkingytan i huset till ett eget kontor.

Kulturell mötesplats

Dessutom ska Drivbänken, med sina sex våningar, bli en mötesplats. För alla. Läget intill stationen mitt i Hyllie gör huset lättillgängligt för både malmöbor och besökare.

– Drivbänken kommer att bli hjärtat i hela Embassy of Sharing.

I Drivbänken, med ett vardagsrum som skapar ett levande bottenplan med café/restaurang och konferensytor. kommer även kulturen få ta stor plats. Här öppnar Malmö stad Framtidens Bibliotek och Mötesplats. Här kommer finnas multifunktionsrum för workshops, författarträffar, studiecirklar, filmskapande, poddinspelningar, konserter och mycket mer.

Hävdar sig i konkurrensen

Konkurrensen om företagen är stor i Hyllie, men Maria Ekström hävdar att det finns ett stort intresse för de kommande ytorna och för konceptet i stort.

– Vår produkt sticker ut även här i Hyllie. Uthyrningen i Fyrtornet rullar på och avtalen skrivs. Det finns många företag som vill bidra och sitta i detta sammanhanget, som har det extra tänket på hållbarhet. Det känns som om vi lyckas locka till oss rätt typ av företag.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.