Ett hem för innovation

19 januari 2022

På Lindholmen i Göteborg har Geely skapat, ”Uni3 by Geely”, en unik hub för innovation och utveckling. Projektet hette tidigare Geely Innovation Centre men har nu fått ett nytt namn för att bättre anspela på vad det är till för, att ena människor, företag och olika kulturer.

När Gang Wei först kom till Sverige under 2012 var hans uppdrag att ansluta till det då nya bolaget CEVT på Lindholmen, och företaget växte snabbt från 10 personer till över 2 000 under bara några år. Man satt på totalt 16 olika hyreskontrakt runt om på Lindholmen vilket innebär att de anställda var tvungna att springa mellan olika byggnader för möten, något som ökade ineffektiviteten och inte var hållbart i längden.

– Jag kände att något var tvunget att göras åt situationen så under 2017 tog jag kontakt med ägaren av CEVT och frågade om vi istället inte kunde ha en egen byggnad. En byggnad som är skräddarsydd efter våra behov och där vi kan attrahera även externa företag och skapa en innovationshub, säger Gang Wei, vd på GIC Management som driver Uni3-campuset.

ett andra hem åt geely 

Sagt och gjort, så föddes Geely Innovation Centre, numera Uni3 by Geely. En 105 000 kvadratmeter stor anläggning fördelat på fem hus som inte bara skulle bli ett andra hem åt Geely, utan även ett hem för svenska företag. Namnet anspelar på de engelska orden universe, unique, united, unified och university och husen får fem olika färger som symboliserar Kinas fem olika element - trä, vatten, eld, jord och metall.

Jag välkomnar verkligen externa företag till Uni3 för att få en bra mix av olika företag inom olika branscher.

– I början kallade vi det för Uni5 på grund av de fem byggnaderna, men när vi presenterade namnet för ägaren var han inte förtjust i siffran fem, det var inte hans turnummer. han ville hellre ha siffran sex men jag fick förklara för honom att det kan bli konstigt på svenska. Vi bollade vidare och i Kina har vi ett ordspråk som lyder “1 genererar 2, 2 generar 3 och 3 generar allt”, så vi landade till slut i Uni3.

Välkomnar även externa företag

Göteborg har länge varit centrum för bilbranschen och Lindholmen har det senaste decenniet utvecklats till att bli ett kluster innovation och kreativitet. Platsen för Uni3 var därmed självklar från första början.

– Vi har ett nära samarbete med Lindholmen Science Park och vi får ett gott stöd från dem. Vi ser inte på Uni3 som ett ensamt campus, mer som att vi är en del av det stora campuset här.


De fem husen blir fyllda med toppmoderna kontor, men även publika ytor som restauranger, eventyta, konferens- och mötesrum och i somras stod det klart att det blir Petter Stordalens Nordic Choice Hotels som står för hotellet. Just nu finns det fortfarande lediga ytor kvar, från 500 kvadratmeter upp till hela 6 000 kvadratmeter.

– Vi för diskussioner med flera olika företag, som inte är inom Geely-koncernen. Jag välkomnar verkligen externa företag till Uni3 för att få en bra mix av olika företag inom olika branscher, det behöver inte vara bil-relaterat, säger Gang Wei.

Runt 70 procent av ytorna är till för bolag inom koncernen och resterande 30 procent är öronmärkta åt externa aktörer.

Öst möter väst

Uni3 kommer addera mer än bara kontorsytor och arbetsmöjligheter på Lindholmen, Gang Wei menar att det kommer addera ännu mer liv till området. I bottenplan på en av fastigheterna huserar en kinesisk nudelrestaurang och kaffebaren Da Matteo.

– Jag tog kontakt med mitt team och ville att de skulle välja en kinesisk restaurang och ett svenskt kafé för att få den här “öst möter väst”-känslan. Det är många studenter från Chalmers som hänger i kaféet och de som jobbar i byggnaden köper sitt kaffe där, restaurangen och kaféet är till för alla.

Uni3 har också en av de största eventhallarna för inomhusbruk i hela Göteborg plus flertalet konferensrum. Och Gang Weis dröm är att någon gång hålla i ett bröllop i lokalerna

– Inte bara själva ceremonin utan hela festen och middagen, vi skulle kunna erbjuda gästerna en åktur runt Göteborg i Volvo eller Lynk & Co-bilar och så kan de bo på hotellet! Uni3 checkar av alla punkter på listan, här är allt möjligt, avslutar Gang Wei. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.