Ett fyrtorn som ska visa vägen

18 januari 2023

I Hyllie pågår just nu bygget av ett unikt kontorshus. Eller rättare sagt ett unikt område. Granitor skapar Embassy of Sharing - sammanlagt sju fastigheter med alltifrån smarta bostäder och flexibla kontor till värdeskapande mötesplatser. En mix och en mångfald som ska sammanfatta Malmös allra bästa sidor. Först ut är kontorshuset Fyrtornet.

Embassy of Sharing byggs rakt över gatan från Hyllie station, ett område med höga hållbarhetsambitioner och ett nytänkande kring delningsekonomi, inkludering och social innovation. Precis som namnet antyder bygger hela idén på att dela och dela med sig. Genom att dela produkter, tjänster, ytor och erfarenheter kan vi tillsammans åstadkomma mer och förbruka mindre, menar Granitor. Här planeras för bland annat kontor, bostäder, restauranger, butiker, service, start ups, caféer, mikrobryggerier, stadsodling, verkstäder och en saluhall.

Ett unikt kontorshus

Första huset att visa vägen blir kontorshuset Fyrtornet, en typ av hus Malmö inte har sett tidigare, menar Marlene Vintenius, uthyrningsansvarig på Granitor.

– Fyrtornet kommer bli ett unikt kontorshus. Bara att vi bygger i trä gör stor skillnad och inte bara ur miljöhänsyn. Tänk vilken känsla som adderas till området med detta naturliga material. Även arkitekturen blir ett tillskott för hela platsen.

Fyrtornet blir en typ av hus Malmö inte sett tidigare.   

Fyrtornet får ett härligt bottenplan där man kan njuta av liv och rörelse samtidigt som man kan ha sitt eget kontor uppe i huset. Våningsplanen blir mindre ju högre upp man kommer men utsikten blir desto större. Kanske väljer man ett kontor på ett av våningsplanen med egen vinterträdgård som gör att man kan njuta av en uterumskänsla året runt. Eller så använder man takterrassen för att ta möten i en av paviljongerna, njuta av frisk luft eller kanske ta en after work.

kontor för nästan alla

Nästan vilken typ av verksamhet som helst kommer kunna dra nytta av att ha sitt kontor i Fyrtornet, fortsätter Marlene Vintenius.

– Företag som väljer att ha sitt kontor här visar att de vill ligga i framkant och skapa en hållbar arbetsplats. Embassy of Sharing blir ett attraktivt område med fokus på det cirkulära. Har man sedan kopplingar till Köpenhamn eller övriga världen finns ju Kastrup bara 13 minuters resväg bort och med bil kommer man snabbt ut på motorvägarna. Fyrtornet kommer att byggas ihop med nästa kontorshus, Drivbänken, via en gångbro. Där kommer vi bland annat kunna erbjuda flera konferens- och mötesmöjligheter som våra hyresgäster i Fyrtornet också kan dra nytta av.

Även mindre företag kommer att kunna skapa sig en hälsosam och effektiv arbetsplats här.

– Ofta när vi bygger nytt letar vi stora hyresgäster men i Fyrtornet kommer vi ha möjlighet att dela vissa våningsplan. Det betyder att vi kommer kunna erbjuda mindre företag möjligheten att exempelvis ta ett helt våningsplan om 400 kvm. Det känns fint!

Lätt att göra rätt

Granitor vill göra det lätt för företagen att göra rätt, förklarar Marlene Vintenius. Något som blivit ännu viktigare efter åren med pandemi.

– Kontorets roll nu är lika viktig, eller till och med viktigare, än innan. Men på ett nytt sätt. Själva arbetet har vi lärt oss klara av på distans men de andra värdena som bygger bolag, till exempel kultur, värderingar, gemenskap och erfarenhetsutbyte, kräver att vi kan ses fysiskt. Detta sätter både medarbetare och bolagen ett större värde på idag och vill att arbetsplatsen och omgivningen ska kunna bidra.

Fyrtornet beräknas vara färdigbyggt till årsskiftet och kan då visa vägen för resten av området som Granitor hoppas ska stå klart under 2028.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.