Ett fjärde torn vid Korsvägen

14 augusti 2018

Nyligen fick Svenska Mässan planbesked för det fjärde tornet vid Korsvägen i Göteborg. Under hösten arrangeras en gestaltningstävling för att hitta den bästa kombinationen av form, funktion och ekonomi.

Sv Mässan.jpg
Bild: Abako

Detaljplanearbetet för det fjärde tornet startar år 2020. Tornet med den nya entrén planeras innehålla cirka 400 nya hotellrum, olika mötesytor samt kontor, och för dess utformning kommer en gestaltningstävling att utlysas under 2018. Tävlingen kommer att ske enligt Sveriges Arkitekters tävlingsregler och i samarbete med Göteborgs stad.

– Det är mycket glädjande att vi nu fått ett positivt besked och kan fortsätta utveckla våra planer kring vårt fjärde torn med entré, säger Joachim Hult, fastighetsdirektör på Svenska Mässan. Vår avsikt är att ligga i fas med övriga planerade byggnationer kring Korsvägen och därmed vara klara när Västlänkens station öppnas.

Svenska Mässan är en privat stiftelse utan ägare vilket innebär att all vinst kan återinvesteras i verksamheten. Svenska Mässans affärsmodell ”Allt under ett tak” är ett framgångskoncept som bland annat inkluderar Gothia Towers som med sina 1 200 rum är ett av Europas största hotell.


– Vår affärsmodell är unik i Europa och har fortsatt stor potential att kraftfullt utveckla vår verksamhet, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef för Svenska Mässan. Vår vision om att bli Europas mest attraktiva mötesplats genom att erbjuda den bästa helhetsupplevelsen kommer allt närmare.

Positivt planbesked har också givits för utbyggnad av entré och kongressfoajé samt fasader mot Skånegatan. Detaljplanearbetet påbörjas 2022.

– För att fortsätta utvecklas och skapa förutsättningar för lönsam tillväxt, är det avgörande att vi kan genomföra en attraktiv förnyelse och med god framförhållning, säger Carin Kindbom. Genom ökade besökarflöden, inte minst från internationella marknader, kan vi ta ytterligare steg för att möta vårt syfte att främja näringslivet, och skapa än större turistekonomiska effekter.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.