En väg till framtidens kontor

16 april 2020

Vill ni också förändra er arbetsplats och skapa framtidens kontor men tycker det är svårt att veta vilken väg ni ska gå? Ni har hittat en ny kontorslokal, eller beslutat er för att stanna kvar i er nuvarande? Ni kanske vill skapa den digitala arbetsplatsen där lokalen verkar som en mötesplats istället. Men nu då? Var ska ni börja, vilken hjälp behöver ni, hur ska ni få en överblick över alla leverantörer och hur ska ni samla på er kunskap så att vägen blir så rak som möjligt? Lösningen kan vara den nya plattformen arbetsplatsenifokus.se.

Med visionen att bidra till att kompetenshöja Sverige i arbetet mot framtidens kontor lanserar DicksonHartman AB den 1 september plattformen Arbetsplatsen i fokus.

– Vi har satsat på utveckling av två olika koncept det senaste året; opartiska uppföljningsanalyser av aktivitetsbaserade kontor och den här plattformen, berättar Annicka Dickson, senior arbetsplatsstrateg och vd. Vi gör detta för att företagen ute i landet behöver bli bättre beställare när de ska förändra sin arbetsmiljö och sina kontor. Det här är komplexa processer som ska bidra till att skapa både bättre arbetsplatser och få fler människor att må bra – på riktigt. Man får inte bara låta det bli designprojekt. Det finns så otroligt mycket kunskap och kompetens hos många leverantörer som företagen kan lära sig av för att på så sätt bli bättre beställare.

En gemensam plattform

Ingenstans fanns det en samlad kunskaps- och leverantörsbank, där man kunde hitta leverantörer kring allt som behövs innanför ett kontors fyra väggar, och där man kunde söka efter specifik kunskap.

Det här är den första plattformen som samlar kompetenta experter och leverantörer, i arbetet mot framtidens kontor, på ett och samma ställe. 

Men nu gör det det, konstaterar Annicka Dickson.

– Det här är den första plattformen som samlar kompetenta experter och leverantörer, i arbetet mot framtidens kontor, på ett och samma ställe. Här får man som leverantör synas med sin egen profil och själv bygga sitt content gentemot kund.

Det handlar om att se till kundens bästa och ge dem vägledning på förändringsresan, fortsätter Annicka Dickson.

– Alla är inte experter på allt. Den här plattformen är viktig, inte minst för dem som får ett förändringsprojekt i knät och som inte jobbar med det i vanliga fall.

Men det handlar också om skapa samarbete och prestigelöshet bland leverantörer.

– Plattformen erbjuder en bredd av kompetenta leverantörer inom en stor mängd branscher. Vi har fått väldigt bra respons från leverantörer som menar att det är första gången någon lyfter branschen i sin helhet. Och för oss på DicksonHartman är det viktigt att den är opartisk vilket delvis betyder att vi inte kommer att vara synliga och erbjuda våra egna tjänster. Det behövs en helt opartisk palett helt enkelt, så att både stora och små leverantörer kan få bättre beställare och där nya kunder kan nå dem. Även som leverantör kommer man kunna hitta både nya partners och ny kunskap.

Sök i Kunskapsbanken

I sitt jobb som arbetsplatsstrateg har Annicka Dickson under flera år varit högst delaktig i en rad olika förändringsprocesser, och även jobbat mycket med ledningen ute på företag. Det är den erfarenheten och även inspiration från både företag och leverantörer som har byggt grunden till plattformen och vilken kunskap som faktiskt saknas.

På Arbetsplatsen i fokus kommer man som beställare helt kostnadsfritt att kunna söka i Kunskapsbanken. Här kan du skapa din egen sida där du sparar favoriter i form av både information, tips, råd och leverantörer, som du sedan i lugn och ro kan gå tillbaka till. På så sätt kan du samla tips och råd av experter och leverantörer och skapa ditt eget content, dessutom helt anpassat för var du är i förändringsprocessen.

Det handlar om en kunskapsöverföring helt enkelt, inom allt som berör en förändring av ett kontor eller ett arbetssätt.

– I Kunskapsbanken finns det ett stort antal kategorier som behandlar allt från exempelvis akustik, ljus, färg och form, till säkerhet, hälsa på arbetsplatsen, AI, den digitala arbetsplatsen, förändringsledning, digitalisering, mötesstruktur, förstudiearbete och flyttprojektledning med mera. Det handlar om en kunskapsöverföring helt enkelt, inom allt som berör en förändring av ett kontor eller ett arbetssätt. Något som vi tyckt varit väldigt viktigt är att man ska kunna söka kunskap utifrån var i processen man befinner sig. Står man inför en förändring, befinner man sig mitt i en förändring eller är förändringen klar? Man ska också kunna söka direkt på experter/leverantörers tjänster och välja mellan flera olika inom samma bransch.

Framtiden rymmer mycket

Just nu håller plattformen på att fyllas med leverantörer som kommer att synas här med sin värdefulla kunskap i form av en mängd content som läggs in.

– Vi håller på med insättningar i Kunskapsbanken kan man säga. Vi planerar för en release av arbetsplatsenifokus.se den 1 september och det känns verkligen som om tajmingen blir bra. I kölvattnet av Coronakrisen tror jag att många kommer behöva se över hur de arbetar, hur de använder sina kontor och hur de bör fungera framöver. Även leverantörerna har kommenterat att en sådan här opartisk plattform behövs mer än någonsin, även för deras skull så att de får möjlighet att synas på ett nytt sätt. Framtiden kommer att rymma mycket och vi behöver alla dela med oss för att lyckas förändra på rätt sätt, konstaterar Annicka Dickson avslutningsvis.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.