En panel för miljön

18 april 2019

Baux Acoustic Pulp är en akustisk panel som kompromisslöst kombinerar högpresterande egenskaper för ljudabsorption med säkerhet, slitstyrka, modern estetik och miljöhållbarhet.

Foto: Baux

– Produkter som inte är organiskt nedbrytbara orsakar stor nedsmutsning och skador på vår miljö. Som företag måste vi ta våga ta vårt ansvar och samtidigt våga säga att dagens situation inte är långsiktig. Vi behöver styra om mot en mer hållbar värld för oss nu, men framförallt för framtida generationer. Vi vill bidra till att skapa en värld så som den borde vara, menar Fredrik Franzon, vd på Baux. 

När det stod klart för oss att det var möjligt att organiskt efterlikna naturens egna egenskaper genom biomimik så insåg vi att vår vision att skapa en miljömässigt hållbar produkt med fantastiska funktionella egenskaper var inom räckhåll. 

Baux Acoustic Pulp är resultatet av företagets djupa engagemang för att uppfylla just denna vision. Acoustic Pulp är en serie bestående av nio helt biobaserade och biologiskt nedbrytbara akustiska paneler. Materialet utmanar dagens gränser för hållbara byggmaterial och leder ett steg närmare sin vision - att bidra till en bättre tillvaro genom design för människor runt om i världen. Produkten har utvecklats i samarbete med designstudion Form Us With Love och ett högteknologiskt Life science-laboratorium som arbetar med biomimik. Det är en teknik där man försöker efterlikna hur naturen, ofta på ett sinnrikt sätt, har lyckats skapa egna lösningar på olika typer av problem. 

- Exempelvis har vi genom att modifiera cellulosans molekyler lyckats imitera gräsrötters inbyggda brandhärdighet och lotusblommors förmåga att stöta ifrån sig vatten, säger Fredrik Franzon.  När det stod klart för oss att det var möjligt att organiskt efterlikna naturens egna egenskaper genom biomimik så insåg vi att vår vision att skapa en miljömässigt hållbar produkt med fantastiska funktionella egenskaper var inom räckhåll. 

Designen  är inspirerad av origami, den japanska tekniken för att vika papper tredimensionellt. Framsidan av produkten är dessutom nano-perforerad genom avancerad laserteknik, vilket resulterar i ökade akustiska egenskaper. De nanoperforerad hålen släpper in ljudvågor som sedan fångas upp i de hexagonmönstrade kamrarna på insidan. Att använda denna teknik är vanlig inom rymd- och flygindustrin för att uppnå högsta möjliga materialstyrka med minimal materialanvändning. Slutligen, genom att tillägga olika procentandelar vetekli, får produkten en unik och levande karaktär, utan att använda några oljebaserade färgpigment eller andra kemikalier.

- Addera färg skulle äventyra vår vision om en hundra procent ekologisk produkt. Genom att lägga till olika procentandelar av vetekli uppnår man en unik och levande karaktär, utan att använda några som helst kemikalier,  säger John Löfgren,  Creative Director på Form Us With Love.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.