En grön oas i Citadellsstaden

14 januari 2022

Skanska fortsätter utveckla Citadellsstaden på Universitetsholmen och efter kontorsprojekten Aura och Aqua har spaden nu satts i backen för det hållbara kontorshuset Oas. Här kommer människor, idéer och företag att kunna växa och blomma ut, i en grön oas mitt i centrala Malmö.

I Citadellsstaden samsas kontor, bostäder och service, i ett unikt läge i Malmö C. Här på Universitetsholmen finns saluhall, restauranger, slottet, flera parker och stranden på gångavstånd och vare sig man cyklar, åker kollektivt eller tar bilen är det smidigt att ta sig till jobbet. Som kontorshyresgäst i Oas kommer man även kunna låna kajaker på arbetstid. Varför inte ta en avkopplande paddeltur i kanalen utanför på lunchen?

Skapar en stadsbild som lever

– Oas har ett bra läge i staden med närhet till både service och kanalpromenader, med allmänna kommunikationer direkt utanför entrén, beskriver Jessica Andersson, marknadsansvarig, Skanska Öresund. Dessutom har huset ett exceptionellt skyltläge längs med Neptunigatan/Skeppsgatan.

Huset är väldigt effektivt med möjligheter till flera olika typer av planlösningar, med stora fönster och fina utblickar.  

Skanska Öresund har tidigare utvecklat ett antal projekt längs Neptunigatan; kontoret vid Malmö Live och kontorshusen Aura och Aqua.

– Alla dessa projekt har gemensamt att de ingår i kvartersbildningar som innehåller både bostäder och kontor, berättar Martin Persson, projektutvecklingschef, Skanska Öresund. Allt för att få en stadsbild som lever över dygnets alla timmar. Att få vara med och utveckla en ny del av staden ur ett gammalt industriområde, en ny del som utvidgar CBD och tillför nya kvaliteter, känns riktigt roligt. Läget är ju dessutom fantastiskt!

Höga klimatmål

Oas är en grönskande kontorsbyggnad men det är inte bara färgen på fasaden och de många klätterväxterna som slingrar sig längs med den som gör huset grönt. Klimatsmarta lösningar finns det gott om och målen är höga.

– Just nu pågår gjutning av bottenplattan och källarytterväggarna i garaget med klimatförbättrad betong, berättar Martin Persson. Garaget delas med bostäderna i kvarteret, på så vis samnyttjar vi parkeringsplatserna och använder projektets resurser bättre. Arbetet med garaget pågår fram till juni då vi börjar montera den prefabricerade stommen, även den med klimatförbättrad betong.


Skanska fortsätter med sitt arbete mot klimatneutralitet och strävar efter ett avsevärt reducerat klimatavtryck. Oas har som ambition att certifieras enligt NollCo2, det vill säga med målet att uppnå netto-noll klimatpåverkan under sin livstid. Oas hållbarhetscertifieras också enligt LEED version 4, nivå Platinum, så de klimatsmarta lösningarna kommer att bli många.

en plats att vara stolt över

Kontorshuset hälsocertifieras också enligt den internationella standarden WELL som vill uppmuntra till en hälsosam och hållbar livsstil. WELL-certifieringen bygger på forskning om hur byggda miljöer påverkar människors hälsa och välmående. Det har visat sig att miljön vi vistas i har större betydelse för vår hälsa än våra gener. En hälsosam fysisk arbetsmiljö kan öka både vår trivsel och produktivitet och Oas kommer att kunna erbjuda flertalet fina förutsättningar för människorna som flyttar hit. Här får både idéer och relationer förutsättningar att blomma ut, i flexibla, hälsocertifierade och ljusa lokaler. 

– Kontoret kommer bli allt viktigare, tror Jessica Andersson. Det måste vara en plats man är stolt över, som är effektiv och som ligger på en bra plats i staden. Oas har allt detta! Huset är väldigt effektivt med möjligheter till flera olika typer av planlösningar, med stora fönster och fina utblickar. Oas kommer dessutom bli ett hus att vara extra stolt över då det är optimerat för att främja människors hälsa och välbefinnande.

Hälsosamt och hållbart lockar

Oas är också designat så att man ska kunna vistas utomhus så mycket som möjligt. Arbeta, ringa ett telefonsamtal eller bara hämta andan en stund och vila ögonen på antingen grönska eller glittrande vatten. Nästan alla kontor har sin egen balkong i söderläge, med utsikt över den lummiga innergården. Dessutom finns eluttag på varje balkong, så att det blir enkelt att ta med arbetsplatsen ut. Det kommer också finnas en gemensam takterrass, även den anpassad för utomhusarbete, som bland annat kommer erbjuda en pergola och fantastisk utsikt över Malmö och Öresund.

Våren 2024 ska Oas kunna ta emot sina första hyresgäster och intresset är redan stort.

– Vi märker en stor efterfrågan på hälsosamma och hållbara lokaler i bra, kommunikativa lägen och lokaler man är stolt över, konstaterar Jessica Andersson avslutningsvis.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.