Eminent, ett kontorshus att må bra i

8 december 2017

Att ett nybyggt kontorshus miljöcertifieras är i dag oftast en självklarhet. Vad som istället börjar hamna i fokus nu är hyresgästernas hälsa och välmående. Men hur bygger man in det i väggarna? Castellum vet. Fastighetsbolaget blir först i Norden med att certifiera sitt kontorshus Eminent i Hyllie enligt den nya Well-standarden. Här ska man må bra på jobbet, varje dag.

Eminent.jpg
Samtliga bilder: TMRW/Kanozi

Well är en ny internationell byggstandard som väger in människors välbefinnande i arbetslivet. Certifieringen utgår från sju koncept som påverkar hälsan - luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande.

- Alla nybyggda kontorshus håller i dag hög standard och är ganska lika, menar Caroline Fredberg, marknadschef Castellum, region Öresund. Dessutom har i stort sett alla någon form av miljöcertifiering, det har blivit en hygienfaktor. Med Eminent vill vi sticka ut på marknaden och utveckla vår vanliga leverans till våra framtida hyresgäster. Vad behöver de för att kunna prestera så bra som möjligt? I en värld av tråkig statistik som visar på ökade sjukskrivningar och att människor inte mår så bra kände Castellum att en Well-certifiering var ett självklart steg att ta.

- Att vi valde att ge kontorshuset just namnet Eminent förpliktigar, vi har höga krav på vad vi ska leverera. Att vi är det första företaget i Norden som får den här certifieringen känns fantastiskt kul och mottagandet har varit ännu bättre än förväntat.

Odlingslotter på taket

Vid byggstarten börjar man bocka av den digra kravlistan.

- Vi måste uppfylla ett antal krav inom alla sju områden för att nå nivå Gold, berättar Caroline Fredberg. Luft, vatten, ljus och ljud jobbar vi mycket med redan i dag men nu blir kraven ännu högre. Exempelvis kommer det finnas dricksvattenstationer minst på var 30:e meter i fastigheten. Och det ska vara luftigare, därför kommer innertakshöjden vara 2,75 m jämfört med svensk standard som är 2,70 m.

Castellum kommer dock att koncentrera sig lite extra på faktorerna kost, motion och välbefinnande.

- Här kommer vi verkligen att leverera något extra. Det handlar om allt från att bistron på entréplanet ska servera näringsriktig och närproducerad mat. Här får t ex inte Coca cola och annan läsk plats på menyn och en del av det som serveras kommer från egna odlingslotter på takterrassen.

Närproducerat så det förslår alltså. I övrigt ska konst, design och musik stimulera hyresgästernas sinnen och det finns även krav på trapphusets form och placering. Hyresgästerna ska uppmuntras att ta trappan före hissen.

- Kanske kommer det att finnas ett tidtagarur så att man kan tävla mot sig själv eller mot sina kollegor. Många lösningar är enkla men väldigt effektiva. Eminent vill också uppmuntra till cyklande så det kommer finnas utmärkta möjligheter att ta hand om sin cykel i ett First Bike Kit, en station där man kan plåstra om sin cykel. I Well finns också krav på hur och var man placerar växter och det ska även finnas ett bibliotek med litteratur om hälsosam livsstil.

Modernt nätverksföretagande

Mycket kommer att förverkligas i entréplanet, förklarar Caroline Fredberg.

- Vi har långt gångna diskussioner med ett företag som ska driva detta med oss, som blir vår partner. Vi som fastighetsbolag vill vara en katalysator och tillsammans med vår samarbetspartner på bottenvåningen ska vi jobba mot samma mål. Vi hoppas också att vi kan locka människorna i huset att ta egna initiativ. Det handlar inte bara om att bygga fysiska saker, kanske tar någon initiativet att samla ett gäng på måndagar som joggar i elljusspåret ihop.

Men tillbaka till entréplanet. Här kommer, förutom bistron, "coffice"-lokaler att varvas med en gemensam reception, café, mötesrum och flexibla ytor för arbete. I "coffice"-lokalerna får egenföretagare möjligheter till co-working där man delar på kontorsplatser, pentry, teknik, möteslokaler m m.

- Eminent kommer att vara anpassat för modernt nätverksföretagande där naturliga träffpunkter, spetsteknik och expansionsmöjligheter är en självklarhet, menar Caroline Fredberg. Här ska hyresgäster som satsar på att hyra in föreläsare förhoppningsvis även bjuda in övriga företag i huset. Vi tror att Eminent kan bli platsen för olika, intressanta korsbefruktningar.

Certifiera egna verksamheten

Övriga plan erbjuder möjligheter för såväl det stora företaget som för det lilla att designa sina kontor så det passar verksamheten.

- Varje våningsplan är 1 600 kvm och planlösningen är fullt anpassningsbar till alla tänkbara kontorslösningar - både aktivitetsbaserat, öppet landskap eller cellkontor. Vi kommer att kunna erbjuda lokaler ner mot 190 kvm. Det känns bra eftersom det saknas mindre lokaler i Hyllie då de flesta som bygger nytt satsar på att få hit de riktigt stora bolagen.

Förutom lokalerna inomhus kommer det finnas möjligheter att jobba både på den fantastiska terrassen eller på gården.

- Vi hoppas och tror att hyresgästerna i Eminent kommer att känna sig stolta över sitt kontorshus. Att det ska kännas familjärt, otvunget och lite som hemma. Hyr man en lokal i Eminent kan man dessutom certifiera sitt företag enligt Well Interior. Det är en möjlighet att stämpla sin egen verksamhet och visa att man verkligen bryr sig om sin personals välmående.

Rätt tidpunkt och rätt läge

Mottagandet av Eminent och Well-certifieringen har varit fantastiskt, enligt Caroline Fredberg.

- Hälsa och välmående är en trend i dag så tidpunkten för att lansera det här konceptet känns helt rätt. Och att mottagandet varit ännu bättre än förväntat bekräftar ju bara behovet. Att Nordens första Well-certifierade kontorshus byggs just i Hyllie känns självklart. Ett område som vill ligga i framkant och som tydligt satsar på både hållbarhet och människorna som jobbar och bor här.

Och efterfrågan på kontorsytor är fortfarande hög.

- Marknaden är långt ifrån mättad. Hyllie har många fördelar men det som slår högst är ändå den gamla devisen om läge, läge, läge, avslutar Caroline Fredberg.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.