Droppa in på Flora Workspace

13 januari 2022

För många Göteborgare är Hotel Flora vid Grönsakstorget ett känt namn, men vad många kanske inte vet är att vägg i vägg ligger Flora Workspace. Ett coworkingspace för locals men också för de som är på genomresa. ”Vår absoluta styrka ligger i hela huset och vad verksamheten har att erbjuda. Här kan man både bo, jobba och äta”, berättar Carina Högberg, vd på Flora Workspace.

Hotel Flora har länge haft en trogen skara kunder som suttit och jobbat i hotellobbyn. Men 2016 började det bli trångt och när en ledig lokal dök upp bredvid hotellet såg Carina och Daniel Högberg chansen att erbjuda både hotellgäster och göteborgare möjligheten att sitta och arbeta i en mer dedikerad yta för arbete och möten. 

– Idén och inspirationen hämtar vi från bland annat London och hotell som Soho House och The Hoxton, och det var genom resor som vi märkte att det var många som satt och jobbade i just hotellobbys. Det var nytt på den tiden men nu är det väldigt vanligt, säger Carina Högberg. 

Allt går med en rasande fart och coworkinggästen är extremt kräsen och vet vad den vill ha och behöver. Jag tror absolut att trenden att välja mer flexibla arbetsmiljöer efter behov kommer att hålla i sig.

Flora Workspace riktar sig både till locals och till de kunder som är på tillfälligt besök i Göteborg. De som bor på hotellet får chansen att byta miljö och gå ner och jobba över dagen.

– Vår absoluta styrka ligger i hela huset och vad verksamheten har att erbjuda. Här kan man både bo, jobba och äta och vi har precis öppnat en restaurang, Södra Larm Bar och Bistro. Vi kan erbjuda hela konceptet.

Endast drop-in

På Flora Workspace går det inte att köpa ett medlemskap, som hos många  andra coworkingaktörer, utan här har man istället satsat på drop-in. Den öppna ytan har plats för 40 personer och antingen kan man välja att sitta per timme eller en hel dag. 

– Sitter man per timme är priset 180 kronor för första timmen och sedan 60 kronor påföljande timme per person, eller 380 kronor för en hel dag. Kommer man dessutom innan kl. 10 ingår även hotellfrukostbuffén, och när den slår igen finns det kaffe, te och andra godsaker att ta del av, säger Carina Högberg. 


För de sällskap som behöver sitta lite mer avskilt och konferera har Flora Workspace även fyra mötesrum i varierande storlekar som både går att hyra per timme och för en hel dag. 

Flora Workspace har hittat ett sätt att samarbeta med The House i Hovås vars strategi bygger på ett mer stadigvarande medlemskap. 

– När vi får frågor från kunder som söker ett längre avtal eller medlemskap hänvisar vi bland annat till The House, och när deras medlemmar behöver en plats för enstaka möten i centrum kommer de till oss. Vi har hittat ett bra sätt att dra nytta av varandra.

Utveckla befintlig produkt

Under 2021 hämtade marknaden sig och för Flora Workspace gick det till och med bättre än under 2019. Under pandemiåret fick de en ny kund i form av hemarbetaren som av olika skäl gärna ville byta miljö ibland.

– Många berättade att de upplevde att de blev störda av övriga familjemedlemmar eller att man helt enkelt bara behövde omväxling, man saknade att vara en del av ett sammanhang. Flera kunder tog med sig familjen eller partnern och kombinerade jobb med en härlig staycation på hotellet.

Carina och Daniel Högberg har inga planer på att utöka coworkingspacet till nya eller större ytor utan jobbar istället ständigt med att utveckla den befintliga produkten. För en sak är säker, coworking är här för att stanna. 

– Det gäller att ständigt ha örat mot marken och ett finger upp i luften. Allt går med en rasande fart och coworkinggästen är extremt kräsen och vet vad den vill ha och behöver.  Jag tror absolut att trenden att välja mer flexibla arbetsmiljöer efter behov kommer att hålla i sig, avslutar Carina Högberg. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.