Domstolsverket väljer Nyhamnen

28 september 2018

Regeringen har godkänt Domstolsverkets hyresansökan och hyresavtal har tecknats mellan Domstolsverket och Castellum som startar nybyggnation av 25 000 kvm moderna domstolslokaler i centralt läge i Nyhamnen i Malmö. Investeringen, som beräknas uppgå till ca 1,2 miljarder kronor, utgör en viktig del i Castellums strategi att växa ytterligare i Öresundsområdet och blir ett av Castellums största byggprojekt genom tiderna.

Henning Larsen.jpg
Bild: Henning Larsen Architects

Domstolsverket har utrett olika alternativ för en möjlig placering av nya domstolslokaler för Malmö Tingsrätt och Förvaltningsrätten i Malmö. Valet föll på Castellums förslag till nya och mer rymliga lokaler i Nyhamnen, centralt beläget alldeles nära Malmö centralstation. Nyhamnen är ett av Malmö stads viktigaste utvecklingsområden där Castellum, som en av de största samhällsaktörerna, även bygger nytt huvudkontor för E.ON - en investeringen som beräknas uppgå till ca 1,1 miljarder kronor. Domstolsfastigheten blir en av norra Europas största arbetsplatser för jurister och ett av Castellums största byggprojekt genom tiderna.


- Det är glädjande att valet föll på Castellum som mest lämplig partner att utveckla moderna domstolslokaler för Domstolsverket. Genom projektet stärker Castellum, i nära samarbete med Malmö stad, sin position som Öresundsregionens mest spännande stads- och fastighetsutvecklare då vi i direktanslutning till centralen kommer att producera både detta projekt och EONs huvudkontor, säger Henrik Saxborn, Castellums koncernchef.

Den planerade nybyggnationen i Nyhamnen, omfattar ca 25 000 kvm uthyrningsbar yta. Förslaget är framtaget av arkitektbyrån Henning Larsen i dialog och samverkan kring detaljplanen med Jernhusen. Arbetet med ny detaljplan pågår och byggstart sker i nära anslutning till lagakraftvunnen plan. Byggtiden är beräknad till ca 2 år och preliminär inflyttning för Malmö Tingsrätt och Förvaltningsrätten i Malmö blir under 2021. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.