"Det är en fröjd att gå hit!"

2 maj 2019

RSM är en revisionsbyrå som i 50 år huserat i ett traditionsenligt kontor på Avenyn i Göteborg. Flytten för tre år sedan gick ett långt stenkast över Heden till Bohusgatan/Skånegatan och här sitter byrån i dag på 1 300 moderna kvm. Steg två i förvandlingen har nyligen slutförts och tradititionella cellkontor är nu ett minne blott. Istället har man bland annat skapat plats åt olika inspirerande arbetsmiljöer, tysta zoner, ett vobb-rum och massa personlighet.

Redan 2016 gick RSMs flytt från Avenyn, efter 50 år på samma adress var det dags för en förändring. 

– Vårt gamla kontor var på tre plan och inte optimalt varken för byråns sammanhållning eller möjligheter till samarbete, menar Daniel Ljungberg, vd. För att stärka oss ville vi ha  ett kontor fördelat på ett helt våningsplan.

Inredare i ett tidigt skede

När man efter en hel del letande hittade lokalen på Bohusgatan kopplades INTRO och Wictoria Ostrelius in.

– Vi fick uppdraget att skapa ett inredningskoncept från grunden, förklarar hon, och var med redan från början, i byggfasen. Vi utgick från företagets grafiska profil och värdeord och valde tidigt alla ytskikt och färgval till konceptet.

I början klamrade sig många fast vid sina kontor, men nu när vi är klara är alla väldigt positiva.

RSMs önskemål var att få ett personligt och modernt kontor som visade en tydlig framåtanda men som också hade en tydlig koppling till företagets historik. Det bildades en projektgrupp som höll i alla trådar.

– RSM var väldigt involverade när det kom till funktion och vilka behov som fanns, förklarar Wictoria Ostrelius. Ett av deras mål var att det ska vara kul att arbeta hos dem.

Naturlig träffpunkt

Entrén kläddes med marmor på både väggar och golv i anslutning till den stora välkomnande loungen. I entrén möts man också av det stora konferensrummet med stolar från Johanson Design.

– De här stolarna ser nästan ut att ha hängslen, något som jag tyckte var både kul och passande för en revisionsbyrå. Färgtonerna är noga utvalda utifrån mattan från EGE.

Alla mötesrum går i olika färgskalor, ton i ton, alla med sina egna värdeord och möblerade för olika typer av möten. Samtliga glasväggar folierades med ett mönster Wictoria Ostrelius själv ritat med koppling till företagets logotyp.

På de nya 1 300 kvm skapades även ett aktivitetsrum och ett Vobben-rum så barn kan följa med mamma eller pappa till jobbet. Här hittar man även gym, massagerum, loungeytor och ett pausrum.

– RSM ville skapa en naturlig träffpunkt på kontoret med plats för både aktiviteter, föredrag och events, berättar Wictoria Ostrelius. Det stora pausrummet erbjuder olika typer av sittningar i form av långbord, mindre runda bord och loungegrupper. Vi har även arbetat mycket med växter som är ett enkelt sätt att förhöja miljön.

Från cellkontor till aktivitetsbaserat

Flytten från ett ganska traditionsenligt revisionskontor innebar en stor förändring i sig men tryggheten fanns ändå kvar i form av cellkontoren som flyttades med 2016. Något man dock ganska snabbt insåg inte passade det nya kontoret och det nya arbetssätt man nu börjat nosa på.

– När vi väl hade flyttat hit insåg vi att cellkontoren faktiskt hämmade oss, konstaterar Daniel Ljungberg. Så förra året bestämde vi oss för att verkligen kartlägga våra behov och gjorde tre olika lokalanalyser.

Resultatet blev ett andra steg i förändringen av kontoret på Bohusgatan som innebar att införliva ett aktivitetsbaserat arbetssätt. 

– I början klamrade sig många fast vid sina kontor, men nu när vi är klara är alla väldigt positiva, fortsätter Daniel Ljungberg. 

Förberett för framtiden

Kontoret består i dag av 72 arbetsplatser i olika inspirerande miljöer inklusive ett antal cellkontor.

– Men de står i stort sett alltid tomma, man väljer hellre att sitta i någon av våra andra miljöer vilket är väldigt roligt att se. För oss har det varit viktigt att visa att vi inte tar bort något, vi adderar istället nya miljöer och möjligheter.

– Vi har omvandlat vissa ytor till mer aktivitetsbaserade, öppna miljöer utan fasta arbetsplatser. Givetvis tog vi även fram lugna och tysta zoner, beskriver Wictoria Ostrelius. Men även lounger för öppna möten, platser för snabba möten och höga lunchsittningar med mera. Vi specialdesignade också avdelare till de öppna arbetsplatserna och även arbetsplatserna i loungen med sina reloadstationer.

Kontoret är nu väl förberett för fler så någon växtvärk behöver inte infinna sig på ett tag, tror Daniel Ljungberg. 

– I dag sitter vi ett 60-tal personer här men vi har plats för gott över 100 personer. Helheten och variationen i miljöerna har blivit riktigt bra. Kontoret är både stilrent och personligt och stärker verkligen hela RSMs profil och varumärke. Det är faktiskt en ren fröjd att gå hit varje dag!


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.