Designnyheter tar plats

18 februari 2021

Pandemin har utmanat oss och gjort oss kreativa. Det menar Blå Station som nu kan presentera nya och uppdaterade medlemmar i Blå Station-familjen som kommer att glänsa ikapp utöver det vanliga.

Big Talk - En färgstark solitär

Design: Adam Goodrum 2021

Adam Goodrum visade upp en ystert färgstinn kreation på Febrik/Kvadrats utställning Knit project! under 3 Days of Design i Köpenhamn. Och vips drog den sammetsmjuka fåtöljen till Åhus för att inta en tätposition bland Blå Stations designnyheter för år 2021. Big Talk är något av en geometrisk självklarhet: 2 cirklar blir till en tron för sittandets sköna konst. Sitsen och fronten har samma kulör, ryggen kan däremot varieras i en mängd olika färgställningar, allt för att ge alla typer av miljöer en färgkick. Fram- och bakvända Big Talk kan kombineras till ormlika skapelser i offentliga miljöer, eller placeras helt fritt som en självklar solitär. Formgjuten sits och rygg med sammetstyg från Febrik. 

Jackson platsar överallt

Design: Borselius & Bernstrand 2021

Klart att Stefan Borselius och Thomas Bernstrand går igång på att formge en fåtölj som ska fungera överallt. Möt honom ensam eller i sällskap. Vid ett bord eller helt fritt placerad. Ibland tar Jackson plats mitt i gemenskapen helt igenom hjärtligt välkommen, ibland är han istället den där lille objudne som tar sig in överallt. Armstöden i metall och massivt trä ger en lika självklar kontrast som ett par röda eller svarta lackskor. Mjuka sinnligt kvinnliga former kombineras med ett par distinkta horn och metallfötterna som ger ännu mer karaktär. Jackson hämtar förstås sitt namn från den hornbeprydda kameleonten med samma namn, fåtöljen både smälter in och sticker ut i alla typer av miljöer. Armstöd och fötter finns i mässing, i kromade eller svartoxiderade stålrör. Avslutande trähandtag givetvis i naturmaterial som ask, ek och valnöt som också kan betsas. Bekvämligheten är på topp med formgjuten sits av kallskum och stålskelett, och med nosagfjädrar i sitsen. 

Bobby tar form & bjuder in Bobban

Design: Borselius & Bernstrand 2021

Stefan Borselius och Thomas Bernstrand har gett Bobby den ultimata formen. Bobfamil- jens busige grabb är fortfarande perfekt som soffa i smala trånga utrymmen, eller som fritt placerad ständigt på språng, men nu med bättre stuk i ryggpartiet. Lika mjuk som en fåtölj och nätt som en stol ger Bobby dessutom en möblering med en tydlig grafisk profil. Kraftiga dolda magneter snäpper ihop Bobby på längden, och tack vare en puff kan Bobby byggas rätvinkligt och i en mängd olika konstellationer. Puffen fungerar som sideboard, ottoman, avdelare och förstås också utmärkt som helt fristående litet bord. Jämfört med Bob så mäter Bobby endast 63 istället för 87 centimeter på djupet, perfekt där storebror inte får plats.

BOB Hide

Design: Borselius & Bernstrand 2021

BOB-familjen fortsätter att växa till sig och får med BOB Hide ännu större variationsmöjligheter. Möbelsystemet kan nu resa rygg för lite mer avskildhet, samtidigt som det inbjuder till att variera den grafiska profilen även vertikalt. En rak och en triangulär del låter BOB Hide likt storebror orma sig hur lång som helst i alla typer av planlösningar. Det extremt mångsidiga soffsystemet är utfört i formgjuten polyuretan med inbyggda kopplingsbeslag, allt inklätt i valfritt tyg. Dela av och skapa dessutom ännu mer privata rum med de textilklädda skärmarna eller med plexiglasvarianten. BOB Hide kan likt BOB också kompletteras med en sockel för lite högre sitthöjd i offentliga miljöer. 

Honken som stol

Design: Thomas Bernstrand 2021

Honkenfamiljen växer till sig med Honken X40 och X46, lika självklar i restaurang, konferens och på kontor som hemmavid. Thomas Bernstrand (med säker assistans av Johan Lindau och Stefan Borselius) har låtit förfina den vridstyva och slagtåliga sittkorgen av manglad sträckmetall. Honken X40 och X46 är en bekväm frisvingare som påminner om både Marcel Breuer och Le Corbusier/Charlotte Perriand’s stålrörsmöbler, och lika självklart tar plats i en mängd olika miljöer. Sittvinkeln sitter helt rätt, och stolarna har tack vare benkonstruktionen den där lätta svikten som krävs för att inte trötta ryggen. Med två olika höjder kan Honken X40 och X46 smidigt glida in under de flesta bordsy- tor. Välj bland Blå Stations olika lackalternativ och med sits i tyg eller läder. 

Still Life i fler storlekar

Design: Marcel Sigels 2020-2021

Marcel Sigels Still Life kombinerar tidlöshet med något ytterst närvarande unikt. En till synes ordinär trästol, men med en alldeles särskild tvist av ryggpartiet som vore det ett löst arrangerat tygstycke. Den askfanérad björken böjd till bristningsgränsen ger Still Life både ett familjärt bekant och unikt originellt uttryck. Nu också som barstol i två olika höjder, perfekt på restaurang, bar, kontor och hemma. 

Momang är tillbaka

Design: Johan Lindau 2001-2021

Ta 330 centimeter planka. Såga upp i tio delar, tre olika längder. Addera flätad sadelgjord som sits. Voilà! Varför göra det svårare än så. Detta är vad som krävs för en tålig och sittvänlig caféstol när Johan Lindau nytolkar två av sina tidigare stolar. Gutang återfinns fortfarande på restauranger och krogar, samma sak med första versionen av Momang som levt i största välmåga på åtskilliga caféer. Två decennier senare har Momang förenklats, förfinats och uppgraderats till en tidlös, enkel och bekväm trästol med sits flätad sadelgjord i linne. Asketisk retro med ett tydligt grafiskt uttryck: rejäl och stadig sedd från sidan, tunn och smäcker sedd framifrån. 

Läs mer här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.