De satsar på nytt Shared Lab i Göteborg

17 april 2024

Akademiska Hus och Sahlgrenska Science Park öppnar en ny miljö för life science-bolag på Medicinareberget i Göteborg. Satsningen omfattar 2 400 kvadratmeter labb, kontorsyta och gemensamma utrymmen, där samverkan står i fokus med tillgång till både lab manager och delad utrustning.

Bild: Ola Kjelbye
Bild: Ola Kjelbye

När byggnaden Natrium nu står klar som hemvist åt Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet skapas en unik vakans på Medicinaregatan 9C. Lokalerna, som tidigare har inhyst institutionerna för biokemi, biofysik, genetik och molekylärbiologi, står nu redo att hyras ut till bolag inom life science med behov av både labb och kontor. Konceptet med Shared Lab erbjuder en engagerande, samarbetspräglad miljö med forskningsutrustning, affärsstöd och accelerationsprogram genom Sahlgrenska Science Parks CO-AX accelerator. Här finns i första hand plats för mindre bolag och genom att hyra in sig får bolagen möjlighet att dela både kunskap och utrustning och hjälpa varandra.

- Framtiden ser verkligen spännande ut. Genom denna satsning öppnar vi upp området för näringslivet på ett helt annat sätt än tidigare. En kreativ miljö till nytta för både universitetet och näringslivet, säger Pontus Isaksson, fastighetsområdeschef på Akademiska Hus.

Strategisk placering

Med sin placering mitt på Medicinareberget har lokalerna närhet till både Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet liksom natursköna områden, service och goda kommunikationer. Det blir ett koncept där Sahlgrenska Science Park är värd för bolagen och driver mötesskapande och nätverksbyggande aktiviteter, samt erbjuder ett brett spektrum av tjänster.

- En av fördelarna med vårt samarbete med Akademiska Hus är att vi kan tänka stort och utveckla vårt koncept med Shared Lab. Det är otroligt intressant och utvecklande för våra tillväxtbolag eftersom vi skapar en unik miljö där innovation kan blomstra, understödd av starka akademiska och medicinska kopplingar, säger Karl Maack, Site Development Director vid Sahlgrenska Science Park.

Från och med april står fjärde våningen klar för uthyrning. Våningsplanet har omkring tolv kontorsplatser och tolv labbänkar tillgängliga för uthyrning – flera av dom med vidsträckt utsikt över Göteborg. Under de kommande månaderna kommer även de övriga lokalerna på plan 2 och 3 att stå redo. Totalt räknar Akademiska Hus och Sahlgrenska Science Park med att kunna erbjuda 50 labbplatser med kontor samt ytterligare cirka 50 kontor för forskning och vetenskap som förbättrar människors liv och hälsa.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.