De satsar för miljön

12 mars 2020

​I samband med årets Stockholm Furniture & Light Fair lanserade Gärsnäs fem nya produkter; stolen Viva, bordet Embla, stolen Allround samt barstolsmodeller av stolarna Emily och Elin. I fokus stod dock lanseringen av Gärsnäs miljövision som innebär att företaget ska förstärka sin hållbara position på marknaden genom att senast år 2030 vara helt klimatneutrala och cirkulära.

Bilder: Gärsnäs

Sedan starten 1893 har Gärsnäs gjort sig kända för att utveckla möbler med oöverträffad livslängd både vad gäller produktion och material samt estetik och man har sedan starten också arbetat aktivt för att minska företagets miljöavtryck.

​– Vi har alltid arbetat ambitiöst med hållbarhetsfrågan som en del av vårt DNA. Nu höjer vi ribban ytterligare och berättar samtidigt om vår miljövision, kanske kan det inspirera våra kollegor i branschen att våga sätta upp tydliga mål och följa upp dem, säger Dag Klockby, vd på Gärsnäs.

​​För att nå målet om att vara klimatneutrala och helt cirkulära senast 2030 har Gärsnäs utformat tre mål:

​​100% cirkulär design

​Formgivningen är fundamental då alla produkter ska kunna återställas till originalskick eller uppgraderas. Allt material ska kunna användas till nya produkter eller återgå till naturen. En mer medveten formgivning innebär även ett förlängt produktliv där möblerna ska kunna anpassas till nya framtida affärsmodeller och erbjudanden, samt att olämpliga kemikalier fasas ut.

​​100% ansvarsfullt erbjudande

​Möblerna ska inte bara tillverkas och säljas. Den som väljer Gärsnäs möbler ska få en proaktiv plan för möblernas skötsel och underhåll. När de inte är aktuella längre ska de enkelt kunna säljas tillbaka till Gärsnäs eller någon av företagets partners på marknaden. Ambitionen är att vara med och leda utvecklingen av ett cirkulärt tänk kring möbler.

​​100% förnybar energi

​Fram till 2030 arbetar Gärsnäs aktivt med att förändra energiförbrukningen i sin verksamhet. Det innebär att hela produktionsprocessen, från fabrik till transport, ska drivas helt av förnybar energi.

Produktnyheter 2020

​Under mässan visade Gärsnäs fem nya produkter som alla är utformade kring den cirkulära vision som genomsyrar företaget. Stolen Viva formgiven av David Regestam smyglanserades i Milano 2019 och är nu färdigutvecklad i en konstruktion av en formpressad sittkorg som enkelt kan demonteras från stativet av massiv ek eller bok. Bordet Embla är sprunget ur ett Beckmansarbete och formgivet av Elsa Ekdahl och Anne Skoug Obel. Åke Axelsson har formgivit stolen Allround där namnet säger allt, det här är en universalstol för konferens, kyrkor eller konserter. Den lätthanterliga och platseffektiva stolen kan travas och sedan flyttas i en rak trave på en specialkonstruerad vagn. Slutligen presenteras också barstolsmodeller av de populära stolarna Elin och Emily som är formgivna av Färg & Blanche.


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.