Coworkingaktör med visioner

9 juni 2023

DOSPACE är en coworkingaktör som startade i Linköping 2017, ett ganska ungt bolag alltså men ändå gammalt i branschen. Sedan starten har man kontinuerligt vuxit och finns nu i fyra regionstäder. ”Vi trivs i centrala lägen och etablerar oss gärna i starka profilfastigheter”, berättar Niclas Söör, vd. Snart får Norrköping både sin andra och tredje DOSPACE-enhet.

DOSPACE har sedan starten riktat in sig på regionstäder och finns, förutom i Linköping, nu även i Jönköping, Norrköping och Gävle.

- Vår äldsta marknad är Linköping, där har vi fyra kontor i olika delar av staden, berättar vd Niclas Söör. 

Och man trivs i centrala lägen.

- Vi sitter gärna i starka profilfastigheter, i moderna hus med höga kvaliteter. Vi tror på att bygga nätverk och vill gärna hitta flera lokalisationer i samma stad. Det gillar både marknaden, vi och våra kunder. Men till skillnad mot storstäderna drivs inte de olika lägena av pendlingsavståndet utan istället av preferenser som själva fastigheten och själva läget, antingen inne i stan eller i utkanten. 

Även större företag

Hur skiljer sig de olika marknaderna åt?

- Givetvis ser hyresnivåer annorlunda ut men även näringslivet i stort. Linköping är till exempel en stor universitetsstad med tech-koppling och många forskningsintensiva bolag medan Norrköping har ett lite mer traditionellt näringsliv. Dock börjar avknoppningar från universitetet bli fler och fler även här. Det finns givetvis också kulturella skillnader hur man gör affärer och hur städernas olika nätverk ser ut. Men det alla städerna har gemensamt är att överallt efterfrågar man coworkingytor.

Vår kundstock växer numera med större företag som tar med oss i sin kontorsstrategi.

Och den efterfrågan har bara ökat efter pandemin, fortsätter Niclas Söör. 

- Nu är det även lite större företag som intresserar sig för coworkinglösningar. Som ser att kontoret kan fylla en annan funktion framöver. Vår kundstock växer numera med just större företag som tar med oss i sin kontorsstrategi. Det är de som i hög grad driver vår tillväxt. 

Som ett boutiquehotell

Vare sig det är mindre eller större företag som väljer DOSPACE får de ta del av samma upplevelse. Men ändå inte.

- Vi tror på det personliga och småskaliga och liknar mer ett boutiquehotell än en hotellkedja. Varje site och enhet har sin unika stil och känsla, anpassad efter staden och fastigheten. Allt bygger mycket kring personalen på plats och de nätverk som finns i staden. Men gemensamt är att vårt erbjudandet överallt innebär en högkvalitativ arbetsplatsupplevelse. Hos oss ska man ska få en arbetsplatslösning som stärker företagens varumärke och deras förmåga att attrahera rätt kompetens. 

Två nya enheter i Norrköping

Visionen framåt är solklar, DOSPACE vill växa med ett antal sajter om året. 

- Vi tittar även på nya orter, berättar Niclas Söör. Vi vågar göra ganska mycket på spekulation och förlitar oss på analyser och på att fastighetsägarna vi vill samarbeta med kan marknaden vi vill gå in i. 

Nästa stad som ligger i fokus är Norrköping. Här öppnar DOSPACE, tillsammans med Lundbergs Fastigheter, sin andra enhet mitt i centrala Norrköping. 

- Det är handelsytor en trappa upp i en gammal galleria som ska omvandlas till coworkingytor. Vi öppnar redan i höst. 

Men det räcker inte med två enheter i Norrköping, den tredje öppnar om cirka 1,5 år. Och blir något alldeles speciellt, konstaterar Niclas vidare. Tillsammans med Mannersons Fastigheter blåser de nytt liv i en av de mest välkända byggnaderna i hela staden, Andreas kvarn, eller Mathonska magasinet som byggnaden hette från början. 

- Det här är ett fantastiskt hus, med otroligt fina detaljer, som ligger precis vid inloppet i hamnen. Den här är den enda gamla fastigheten i området, allt annat blir nytt. 

Hela huset på 3 400 kvm konverteras nu till ett hus för arbete, samverkan och möten där alla kommande 300 medlemmar kan dra nytta av fördelarna med coworking.  

Vi ser att vi är svårslagna på nyetableringar i de orter vi verkar. 

- Samtidigt som vi konverterar huset ärar vi fastighetens historia bland annat genom putsade kalkväggar och trägolv i form av massiva furuplank som läggs på det gamla sättet. Vi har också skrapat fram historiska kulörer som vi kommer att använda oss av.

Detta är verkligen ett ”once i a life time-projekt”, konstaterar Niclas Söör. 

- Eftersom vi tar hela huset blir detta en vidareutveckling av vårt erbjudande. Vi kommer fortfarande att erbjuda vårt traditionella coworkingerbjudande med loungemedlemskap, skrivbordsmedlemskap plus mindre rum för bolag upp till 15-16 personer. Men på tre våningar kommer vi också kunna erbjuda hela plan för stora bolag. Kontor med egna kök och egna konferensrum men där man också får ta del av all den service som vi erbjuder våra coworkingkunder. Tanken är att hela huset ska bli en mötesplats.

Svårslagna på nyetableringar

Att erbjuda nyckelfärdiga lösningar växer i de större städerna och detta är DOSPACEs take på det, menar Niclas. 

- Vad jag vet blir vi först att erbjuda detta i en regionstad och det ska bli jättekul att testa. Vi hoppas kunna locka de större företagen, kanske upp emot 100 personer, som är ute efter flexibilitet. Kunskapsintensiva bolag som är i kraftig tillväxt eller som jobbar i en föränderlig verksamhet. 

En dröm vore att få hit bolag från Stockholm som vill etablera sig i Norrköping, som ett sätt att kunna attrahera kompetens, fortsätter Niclas. 

- Detta är ett relativt nytt sätt att tänka, att skapa en regional hubb eller ett satellitkontor för de medarbetare som inte bor i Stockholm. Och just Norrköping har ett fantastiskt läge, bara en timmes resväg med tåget. Vi står starka i vårt erbjudande så vill något bolag göra denna resa har vi stora möjligheter att hjälpa dem. Vi ser att vi är svårslagna på nyetableringar i de orter vi verkar. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.