Cirkulärt tänk i möbelbranschen

19 december 2019

Under tre år har forskningsinstitutet RISE drivit ett projekt för att stimulera cirkulära affärsmodeller i möbelindustrin. När projektet Affärsmodellinnovation för cirkulära möbelflöden nu avslutas har branschen tagit stora steg framåt. Ett exempel är Swedese Repair, en professionell renoveringstjänst för Laminofåtöljer.

stol.jpg
Bild: Pixabay

– På bara tre år har vi sett en fantastisk utveckling av hur företagen arbetar med cirkulära affärsmodeller. Omställningen är nu i full gång, säger Lars Tööj, projektledare för Affärsmodellinnovation för cirkulära möbelflöden på RISE.

Sverige har en stark möbelindustri och en stolt tradition av att tillverka tidlösa och högkvalitativa möbler. Årligen produceras det möbler för cirka 23 miljarder kronor om året, där ungefär en fjärdedel består av kontorsmöbler. Trots god kvalitet används många möbler bara i några år, för att sedan slängas då de blivit nötta och omoderna i sin design – eller helt enkelt på grund av att verksamheten och dess behov har förändrats. Samtidigt beräknas kontorsmöbelproduktionen i Sverige bidra till klimatpåverkan med mer än 150 000 ton CO2-ekvivalenter per år.

Målet med projektet var att gå från enstaka exempel på cirkulär ekonomi till att få in en cirkulär praktik i större skala i design, affärsmodeller och innehav av möbler i hela branschen.

Genom att använda sig av cirkulära affärsmodeller – där möbler renoveras, repareras, återtillverkas och säljs på nytt går det att halvera resursförbrukningen och minska klimatpåverkan med cirka 30 procent i jämförelse med dagens linjära system där möbler produceras, används och slutligen slängs.

– På Swedese har vi utbildat tapetserare från hela Sverige för att kunna erbjuda en professionell renovering av Laminofåtöljen med hjälp av originaldelar, specialkunskap och material från vår fabrik, säger Sonnie Byrling, VD för Swedese.

Swedese Repair är ett led i företagets strategiska arbete med att möta och utveckla nya affärsmodeller inom framtidens behov av återvinning och hållbar konsumtion, och kommer i framtiden även att utvidgas med fler möbelmodeller.

Under projektets gång har även andra projektparter utvecklat renoveringstjänster och utvecklat sina möbler, för att lättare kunna byta ut exempelvis tyger med hjälp av kardborre istället för lim eller häftstift. Utvecklingen syns också hos tillverkare som Kinnarps och återbrukare som Rekomo som vunnit ramavtal som ökar cirkulariteten i offentliga organisationers möbelflöden.

–  Målet med projektet var att gå från enstaka exempel på cirkulär ekonomi till att få in en cirkulär praktik i större skala i design, affärsmodeller och innehav av möbler i hela branschen, och det ser vi nu tydliga tecken på, säger Lars Tööj. 

 Om projektet

Projektet ”Affärsmodellinnovation för cirkulära möbelflöden” är finansierat av Vinnova och leds av det statliga forskningsinstitutet RISE Research Institutes of Sweden. Tillsammans har 31 möbeltillverkare, regioner, myndigheter och organisationer samverkat för att visa hur möbelbranschen konkret kan ställa om till en mer cirkulär ekonomi. På hemsidan www.cirkularitet.se finns leveranser från projektet i form av verktyg, guidelines, rapporter och ”Snabbfakta” som stöd för organisationer som vill arbeta mer cirkulärt med sin möbelhantering.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.