Castellum först med WELL

12 augusti 2020

Nu har Castellum officiellt fått WELL-certifiering av kontorshuset Eminent i Malmö, och blir därmed först över mållinjen i en kapplöpning som engagerat allt fler fastighetsutvecklare i hela Norden. "Det är alltid en speciell känsla att vara pionjär. Jag ser certifieringen som en bekräftelse för vårt hållbarhetsarbete där WELL är helt i linje med hur vi ser på framtidens arbetsplats", säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum.

Eminent.jpg
Eminent i Hyllie först ut. Bild: Castellum

Idag miljöcertifieras i princip alla nya byggnader enligt något av de mest förekommande systemen Miljöbyggnad, Breeam eller LEED. Samtliga dessa fokuserar på energi- och miljömässig hållbarhet.

The WELL Building Standard - som lanserades 2016 - är helt inriktad på de som ska vistas i husen och är den enda internationella byggstandard som väger in människors välbefinnande i arbetslivet. Målet är att öka mänskligt välmående genom att utveckla miljöer med fokus på hälsa och livskvalitet. Idag finns det drygt hundra WELL-certifierade byggnader i världen, och Castellums kontorshus Eminent blir alltså först i Norden.

Vi ser stark efterfrågan på kundsidan, och den pågående coronapandemin kommer sannolikt att ytterligare driva på efterfrågan för det hälsofokus som är kärnan i WELL-konceptet.

- Traditionell miljöcertifiering av fastigheter är numera en hygienfråga, konstaterar Filip Elland. Jag är övertygad om att vi med WELL kan fläta samman både byggnadens och människans behov i en helt optimerad lösning. Vi ser stark efterfrågan på kundsidan, och den pågående coronapandemin kommer sannolikt att ytterligare driva på efterfrågan för det hälsofokus som är kärnan i WELL-konceptet.

Eminent står mitt i snabbväxande Hyllie i södra Malmö som ett flaggskepp för friskare arbetsmiljö. De första hyresgästerna flyttade in i juni 2019 och har alltså ett års erfarenhet av WELL-konceptet.

- All tid och omsorg vi lagt på fastighetens insida för att människor ska må bra har tagits emot väldigt positivt. Både det som syns i form av utsmyckning, gröna inslag och fint dagsljus men även mer subtila saker som en god ljudmiljö och behagligt inomhusklimat, berättar Lisa Östling, hållbarhetsansvarig Region Castellum Öresund.

sju områden i fokus

Grunden för Eminents WELL-certifiering är sju områden som tar fasta på människors hälsa och välmående. Sammantaget kan detta öka både produktivitet och arbetsglädje, samtidigt som sjukfrånvaron går ner.

Välbefinnande: Atmosfär som stödjer välmående

Komfort: Bra inomhusklimat

Kost: Tillgång till hälsosam mat

Motion: Främja rörelse och bra ergonomi

Vatten: Tillgång till rent dricksvatten

Luft: Bra ventilation, luftfiltrering

Ljus: Kvalitativt och funktionellt ljus

Castellum har flera stora WELL-projekt på gång, exempelvis Kungspassagen i Uppsala, GreenHaus i Helsingborg, E.ON. i Malmö och Torsgatan i Stockholm.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.