Byggboom i Skåne

20 februari 2020

Byggboomen för lager och logistik i Skåne 2020 är ett faktum. Det är här över en tredjedel av landets samtliga tillkommande logistikytor hamnar, enligt Intelligent Logistik.

Byggboom.jpg
Bild: Pixabay

Hittills märks ingen avmattning i intresset för logistikfastigheter och även 2020 verkar bli ett positivt år. Under 2019 färdigställdes 27 logistikfastigheter som var över 10 000 kvm stora i Sverige, totalt 590 150 kvm, enligt Intelligent Logistiks statistik. Och både 2020 och 2021 ser ut att bli lika starka byggår.

Landskrona uppstickare

Flest nya logistikytor kommer, som det ser ut nu, att hamna i Skåne med Landskrona som största uppstickare. Två större är på gång här bara i år. Bland annat bygger CH SQUARE ett 20 000 kvm stort lager för e-handelsaktören NA-KD, som flyttar sin nordiska distribution från Nederländerna.

– Vi är stolta över att NA-KD har valt att arbeta tillsammans med CH SQUARE i deras Nordenetablering. Att ha kunden i fokus är något som förenar oss – fokus på kvalitet, snabbhet och leveransprecision, säger Peter Nilsson, vd i CH SQUARE, i ett pressmeddelande.

Vi är stolta över att NA-KD har valt att arbeta tillsammans med CH SQUARE i deras Nordenetablering. 

Även Logicenters bygger en 24 000 kvm stor anläggning i Landskrona där halva ytan var uthyrd till Thomas Cook Travel Retail, men efter Vings konkurs i september har fokus legat på att hitta nya hyresgäster. Halva anläggningen byggdes från början på spekulation. Logicenters samarbetar även med Kilenkrysset och ska tillsammans utveckla ett 12 000 kvm stort markområde i Staffanstorp. Ett annat stort skånebygge är Frode Laursens 36 000 kvm stora TPL-lager i Åstorp och Postnords 30 000 kvm stora lager i Södra Väla utanför Helsingborg, som Skanska bygger.

Swedish Logistic Property (SLP) har också valt att satsa i Helsingborg och har köpt två tomter av staden. På en tomt om cirka 29 000 kvm bygger man cirka 14 400 kvm som är fullt uthyrt till CC Höganäs och JTI Venture. På den andra tomten om cirka 6 000 kvm bygger man en anläggning om cirka 3 000 kvm där 1 500 kvm är uthyrt till Lidalco. Förra året förvärvade SLP även en tomt av Stena, nära hamnen i Malmö på cirka 28 000 kvm. Här planerar bolaget att uppföra en ny logistikfastighet med inriktning framförallt mot verksamheter inom citylogistik.

Mark i Norra hamnen

Byggboomen till trots är det fortfarande svårt att få tag på mark i Skåne. Ett område som dock finns tillgängligt är Malmö stads mark i Norra hamnen, men kraven som finns skrämmer bort en hel del intressenter. Kraven handlar om att etablerad verksamhet måste utnyttja intermodaliteten med gods över kaj och via järnväg. Detta är något som staden har jobbat mycket med och också vill utnyttja.

Etableringen av MG Real Estate skapar arbetsplatser i fastigheten, men det kommer också att skapas fler sysselsättningstillfällen i branscher kopplat till logistik och transport samt övrigt näringsliv i hela Malmö.

Ett av företagen som satsar här är emellertid MG Real Estate som ska etablera ett skandinaviskt dotterbolag för att fortsätta sin expansion i Norden. I Norra Hamnen vill bolaget, på en cirka 65 000 kvm stor tomtyta, bygga sin logistik- och kontorsanläggning med lagerbyggnader och tillhörande anläggningar för uthyrning. MG Real Estate gjorde först en markreservation i april, nu är köpekontraktet påskrivet.

– Etableringen av MG Real Estate är en bra sak för hela hamnens utveckling. Dels skapas arbetsplatser i fastigheten, men det kommer också att skapas fler sysselsättningstillfällen i branscher kopplat till logistik och transport samt övrigt näringsliv i hela Malmö. Det stärker också vårt hamnbolags, Copenhagen Malmö Port (CMP), verksamhet, konstaterar Andreas Schönström, tekniska nämndens ordförande i Malmö stad, i ett pressmeddelande.

Catena utvecklar vidare

Catena står för fyra övriga byggprojekt i Skåne under 2020, totalt om 69 100 kvm. Bland annat bygger man ut för Boozt Fashion på E-city Engelholm. Den första anläggningen i området kompletteras nu med ytterligare en anläggning om 22 800 kvm.

– Satsningen befäster E-city Engelholm som ett utmärkt läge för e-handel och vi är glada och stolta över att ta nästa steg tillsammans med Boozt, ett bolag i framkant som delar våra ambitioner om att utveckla moderna logistikanläggningar som är både effektiva och hållbara, säger Catenas regionchef Göran Jönsson, i ett uttalande.

Dessutom har Catena förvärvat ytterligare 600 000 kvm mark på andra sidan E6 för att utöka parken. Det detaljplanearbetet pågår för fullt. Catena bygger också två logistikanläggningar på Tostarp i Helsingborg som ska bli klara under 2020; en terminal på 18 300 kvm för Postnords räkning och en 18 000 kvm stor utbyggnad för Nowaste Logistics. Det fjärde bygget i år är ett lager för flyttgods på totalt ca 10 200 kvm för DHL Express räkning i Sunnanå utanför Malmö.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.