Bra vår för Malmö

7 juni 2018

Sammantaget ökade övernattningarna på Malmös hotell med hela 6,91 procent under årets fyra första månader, jämfört med samma period 2017*. Totalt gjordes 484 996 hotellövernattningar mellan januari och april. För den största procentuella ökningen stod de utländska gästnätterna: +11,88 procent.

Apelöga/Malmotown.com
Malmö shopping.jpg

Allt pekar på att den uppåtgående trenden höll i sig – och till och med förstärktes – även i maj.

- Ishockey-VM i Köpenhamn och internationella stormöten i Malmö, som ESPID och Fehmarnbelt-dagarna gör att vi i hotellnäringen upplever maj som en av de bästa månaderna i Malmös besöksnäringshistoria, säger Jens Lyckman, hotelldirektör och VD för Clarion Hotel & Congress Malmö Live, och fortsätter:

- Den rekordsvaga svenska kronan påverkar naturligtvis också tillströmningen av utländska besökare och gör det sannolikt att många svenskar kommer att ta ”Svemester” även i år. Det finns med andra ord all anledning att se fram emot sommaren!

Besökarna på stan har blivit fler

Även Malmös handlare har noterat att besökarna på stan blivit fler.

- Hittills i år har besöksflödet ökat med 6,6 procent på Södra Förstadsgatan jämfört med samma period 2017. Årets april- och majmånader är de bästa på gatan sedan besöksmätningarna påbörjades 2011, säger Malmö Citysamverkans VD Pia Sandin. Det kan tilläggas att motsvarande siffra för hela landet är -1,3 procent. Våra medlemmar upplever att turistsäsongen på båda sidor om Sundet startade tidigare i år än vanligt, vilket märkts i ett ökat inflöde av såväl asiater som danskar och andra européer. Nya butiker som till exempel Lakritsroten, Willys, Sneakers Corner, Normal och Vila, som öppnat i city under våren, har naturligtvis också lockat till shopping.

Kryssningssäsongen 2018 anlöper dessutom 9 fartyg Frihamnen i Malmö. Sammanlagt för de med sig 14 400 kryssningsresenärer som spenderar delar av semesterkassan på shopping och mat i Malmö city.

*Källa: SCBs och Tillväxtverkets preliminära gästnattsstatistik per den 5 juni 2018. Uppgifter för maj månad väntas den 3 juli.



Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.