Begagnad inredning i nytt fokus

31 oktober 2019

I dag ligger hållbarhet högt upp på listan hos många företag och förutsättningarna att jobba hållbart blir fler och fler. Nu finns heller inga ursäkter att inte ta med hållbarhetsperspektivet när man ska inreda sitt nya kontor. Begagnatmarknaden blir bara större och större och anlitar man extern hjälp att lägga pusslet kan resultatet bli bättre än bra. Ett exempel är när Hifab hjälpte Aritco med deras nya kontor. Hela 75 % av inredningen på 4 000 kvm består av begagnade eller renoverade möbler.

Aritco Lift AB planerade att utöka sin produktionskapacitet för privatägda hissar och stod inför vägvalet om de skulle flytta eller bygga ut det befintliga kontoret och produktionshallen. Med hjälp av Hifab Lokalutveckling utarbetades en lokalstrategi och Aritco tog därefter beslut om att flytta. Man bestämde även att gå från egna rum till en aktivitetsbaserad kontorslösning. Utöver detta beslutades dessutom att göra kontoret och produktionsytorna till ett hållbarhetsprojekt. 

Hållbarheten viktigare

- Vi och arkitekten fick möjlighet att komma in tidigt och jag satt bland annat med i projektgruppen. Vi fick tydliga riktlinjer från början, berättar Lena Åberg, projektledare på Hifab, även om uppdraget växte efterhand. 

Redan från början var Aritco noga med att hållbarhetstänket skulle få stort utrymme och man bestämde tidigt att även se över hela inredningen. 

- Hållbarhetsaspekten var jätteviktig för dem så tidigt bestämde vi att jobba med begagnade möbler.

De möbler som finns på marknaden i dag är aldrig slitet, de möblerna hamnar någon annanstans.

Ett val som Aritco inte gjorde för att bara hålla nere kostnaderna, konstaterar Lena Åberg.

- Ibland gjordes val som gick emot ekonomin men för Aritco var hållbarheten alltid viktigare. Eftersom de skulle gå över till ett aktivitetsbaserat arbetssätt med flera olika öppna miljöer fanns det inte många möbler de kunde återanvända. Arkitekten jobbade utifrån ett koncept och vissa möbler på begagnatmarknaden hade kanske inte rätt tyg för att passa in. Att då klä om kunde ibland bli dyrare än om man satsat på nya möbler. 

Efter ett gediget arbete består nu inredningen på Aritcos nya kontor av hela 75 % begagnade och renoverade möbler.  

Funkar överallt

Att hitta möbler på begagnatmarknaden är ofta inget problem alls, tycker Lena.

- Den marknaden blir bara större och möjligheterna fler. Men det krävs både logistik och planering, menar hon. Det är ett ständigt bollande mellan de som säljer begagnat och arkitekten. Det är ett pussel som tar lite tid, längre än om man väljer nytt. Det är därför viktigt att tänka igenom sin tidplan och jobba med ett slutdatum. Har man inte fått in möbler då kanske man måste köpa in en del nytt för att miljöer inte ska gapa tomma. 

Och begagnat funkar överallt, slår Lena fast. 

- Ingen märker att en inredning är begagnad. De möbler som finns på marknaden i dag är aldrig slitna, de hamnar någon annanstans. Ska man däremot, som Aritco gjorde, förändra sitt arbetssätt och till exempel gå från eget rum till aktivitetsbaserat, är det viktigt att köpa in skrivbord som passar alla. Har man inte längre en egen arbetsplats blir det viktigt att alla skrivbord har en så kallad utökad slaglängd så att man, oavsett om man är kort eller lång, kan sitta vid samma bord. Och är det ett större kontor kan det såklart vara svårt att hitta många begagnade skrivbord av samma sort. 

Begagnat ligger i tiden

Men det handlar inte bara om att köpa. Man kan också trolla med de möbler man har. En tvätt kan till exempel få en soffa att se helt ny ut. 

- Och givetvis kan man som sagt klä om sina gamla möbler, om de för övrigt är fina, tipsar Lena.  Har man som mål framöver att minska pappersmängden på kontoret kanske det känns fel att köpa in, även begagnade, förvaringsmöbler. Så varför inte återanvända dem man redan har och måla eller lacka om dem. Resultatet blir ofta jättebra!

Att satsa på hållbarhet ligger verkligen i tiden, konstaterar Lena Åberg avslutningsvis. 

- Nästan alla projekt vi är inblandade i har mycket fokus på begagnade möbler. Och det spiller vidare. Just nu håller vi på med ett stort projekt hos Bravida där vi nyligen tömt ett helt våningsplan och där inte en enda möbel hamnade på tippen. Flyttbolaget tog hand om allt som inte skulle användas eller säljas vidare för att bland annat skicka till andra länder där de kommer till användning. 

Och att kontoren med begagnade möbler blir jättefina är något som Hifab är måna om att sprida. 

- Vi marknadsför gärna de projekt vi varit inblandade i för att få folk att inse vad det går att göra och inte minst värdet av det. Att tänka hållbart med hjälp av begagnad inredning ger avtryck och är så bra, på många sätt! 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.