Balder ankarpartner i Väsby Entré

7 augusti 2018

Kommunfullmäktige i Upplands Väsby har godkänt ett markanvisningsavtal som innebär att Balder blir kommunens ankarpartner i det fortsatta arbetet med Väsby Entré – Upplands Väsbys största stadsbyggnadsprojekt någonsin.

Väsby Entré.jpg
Illustration: Zaha Hadid Architects

Balder ska förverkliga Zaha Hadid Architects vision.

– Väsby Entré kommer att bli ett landmärke för norra delen av länet. Jag ser fram emot att samarbeta med Balder för att förverkliga Väsby Entré, säger Mathias Bohman (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Som ankarpartner ansvarar Balder för att utveckla mer än hälften av projektet, medan övriga företag ansvarar för den resterande delen. Av de planerade bostäderna blir omkring en tredjedel hyresrätter och två tredjedelar bostadsrätter. Balders medverkan kommer att omfatta såväl bostäder som lokaler för samhällsservice och kommersiellt bruk.

– Det ska bli fantastiskt givande att efter alla år av planering få realisera Väsby Entré tillsammans med en så seriös aktör som Balder, säger Anne-Sophie Arbegard, projektchef för Väsby Entré.

Stationsområdet ska utvecklas för smidiga resor och övergångar mellan cykel, bil, buss och pendeltåg. I projektet ingår också fler än 1.000 nya bostäder i flerfamiljshus samt lokaler på 30.000 kvadratmeter för butiker och kontor. Den arkitektoniska visionen, som är ett resultat av omfattade medborgardialog, är det sista som ritades av den världsberömda arkitekten Zaha Hadid innan hennes bortgång.

– Vi är imponerade av Upplands Väsbys vänliga och professionella bemötande. Båda parter tror på att ta ett helhetsansvar och på en utveckling som sträcker sig långt in i framtiden, det känns lovande, säger Balders vd Erik Selin.

Ett 50-tal byggaktörer anmälde under 2017 intresse för att delta i utvecklingen av Väsby Entré. Kommunen valde att fördjupa dialogen med 15 företag. Övriga strategiska byggaktörer kommer att utses av kommunen till hösten.

Stadsutveckling är en ny marknad för Balder som nu har tre stora projekt på gång. Förutom Väsby Entré ska bolaget utveckla centrumen i Hallonbergen och Rissne i Sundbyberg.



Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.