Anrika hus öppnas upp

7 september 2020

Familjen Dicksons ståtliga köpmannavilla vid Heden ska rustas upp och ställas i ordning för att kunna hysa restaurang. Nu söker fastighetsägaren Higab efter konceptidéer för en verksamhet som lyfter fram den unika miljön. Utöver Dicksonska Palatset finns även två andra spännande byggnader som söker kreativa entreprenörer – Feskekôrka och Billdals Gård.

– Nu utvecklar vi dessa unika och vackra hus för göteborgarna, vilket är jätteroligt. Inte minst Dicksonska Palatset som under många år har varit lite hemligt då det använts för Göteborgs Stads representation. Nu får alla tillgång till det, säger Anette Persson, affärsutvecklare på Higab.

Nu får alla tillgång till Dicksonska Palatset.

Originalinteriören kvar

Köpmannen Oscar Dickson lät 1862 bygga villan på dryga 900 kvadratmeter för sin familj. Senare köptes den av hushållsskolan Margaretaskolan som bedrev fest- och restaurangverksamhet i många år. Husets två nedersta våningar, med festsalar och en pampig trapphall, har kvar sin originalinredning och Dicksonska Palatset blev byggnadsminnesförklarat 1973. Det innebär höga skyddskrav och att verksamheten kommer att få anpassa sig efter den befintliga interiören.

– Det blir inga ombyggnationer i de delar som har bevarandekrav utan där handlar det om varsam renovering. Men vi har möjlighet att inreda ett modernt restaurangkök då det ursprungliga köket byttes ut för länge sedan, säger Anette Persson.

Öppnar 2022

Upprustningen kommer att pågå under 2021 och innebär bland annat att orangeriet vid entrén återskapas. Tillgängligheten förbättras med ny entrétrappa och nya hissar. Det inrättas även en vinkällare. På de översta våningarna, som inte är lika välbevarade, blir det kontorslokaler som utformas för att samspela med huset i övrigt. 2022 räknar Higab med att Dicksonska Palatset kommer kunna öppna.

Koncept även för Feskekôrka och Billdals Gård

Higab uppmanar även kreativa entreprenörer att ge förslag på koncept för Feskekôrka och Billdals Gård, som också står inför omfattande upprustningar.

– En konceptförfrågan för Feskekôrka gick ut redan i mars men coronapandemin gjorde att den tillfälligt pausades. Nu är den åter öppen och här efterlyses verksamhetsidéer med fisk- och skaldjursinriktning. Billdals Gård från 1860-talet, belägen i en vacker park i Billdal, öppnar för en annan typ av koncept, säger Anette Persson.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.