100 största i Göteborg

19 oktober 2023

Sett till antal anställda är topplistan för Göteborgsregionens näringsliv i princip oförändrad. AB Volvo och Volvo Cars dominerar. Samtidigt blir de små och medelstora bolagen allt fler. Där ökar sysselsättningen dubbelt så mycket som i storbolagen.

AB Volvo omsatte mest under 2022 av alla svenska börsbolag, följt av Volvo Cars. Idag värderar börsen Volvo-koncernen drygt tre gånger högre än Volvo Cars, regionens två högst värderade företag. Det visar Företagande 2023, en färsk rapport från Business Region Göteborg.  


Volvo Cars är Göteborgsregionen största privata arbetsgivare, medan Volvo Lastvagnar ökade sysselsättningen i regionen under 2022. Det gjorde även Veteranpoolen och Lernia Bemanning. Längre ner på topplistan har Polestar växt kraftigt under 2022, liksom forskningsinstitutet Rise och Cap Gemini. Livsmedelsjättarna ICA, Willys och Coop ökade också antalet anställda, liksom till exempel Svenska Mässan, IF Skadeförsäkringar, Sodexo och Coor Management. Bussoperatören Transdev fördubblade antalet anställda på Keolis bekostnad. 


De små och medelstora företagen växer i ekonomisk betydelse, och vi får en allt större mångfald, särskilt i tjänstesektorn.

Bland de som minskat kostymen i regionen märks Bilia, Orkla och Dentsply. Liseberg skar ner personalstyrkan kraftigt under pandemin och var inte tillbaka i storlek under 2022. 


Volvobolagen bidrar starkast till att Göteborg är den enda av landets tre storstadsregioner som är nettoexportör. Utlandsexporten från regionen var 62 miljarder svenska kronor större än importen under 2022. Exporten av motorfordon och andra transportmedel stod för nära hälften av regionens samlade exportvärde motsvarande drygt 300 miljarder kronor. 


Jobben ökar snabbast i små och medelstora bolag 

Men det är utanför 100-listan som det mest dramatiska händer. Under 2022 ökade sysselsättningen i Göteborgsregionen med 4,6 procent till 572 000 personer. Den privata sektorn växte över hela bredden och står nu för 71,5 procent av jobben.  


Fåmansbolagen, de små och medelstora företagen och arbetsplatserna med över 200 anställda blev alla fler, och bidrog till ökad sysselsättning. Men arbetsplatser med mellan 20 och 199 anställda växte betydligt snabbare. I den gruppen blev jobben 6,4 procent fler under 2022. Här tillkom 15 000 nya jobb, jämfört med 6 000 i storföretagen. 


– Dynamiken växer i Göteborgs näringsliv. De små och medelstora företagen växer i ekonomisk betydelse, och vi får en allt större mångfald, särskilt i tjänstesektorn. Storföretagens roll som arbetsgivare minskar stadigt över tid. Det ser vi tydligt om vi blickar decennier bakåt, säger Peter Warda, senior analytiker på Business Region Göteborg.  


– Industrin här är mycket avancerad jämfört med snittet i Sverige. Och spännvidden är också stor. Göteborg är dominant inom logistik och transport samt maritima näringar, och starkt inom life science och ICT. Hela 93 procent av landets alla branscher finns representerade i Göteborg. 


Av Göteborgsregionens anställda arbetar nu 43 procent i små och medelstora företag (SME-företag, enligt EU:s definition, upp till 249 anställda). Som grupp omsätter de mindre än storföretagen, men de har högre marginaler. SME-företagen bidrar med drygt 50 procent av Göteborgsregionens samlade förädlingsvärde (alltså regionens bidrag till Sveriges BNP). 


Europa dominerar utlandsägandet i Göteborg 

De utlandsägda företagen i Göteborg blir allt fler. De växer stadigt och sysselsätter nu 103 000 personer i regionen, 18 procent av alla som jobbar. Var femte i utlandsägda företag arbetar i bolag med kinesiska huvudägare (främst Volvo Cars och Cevt). Men över 67 000 personer, två av tre, arbetar i bolag med europeiska ägare. Efter Kina är Norge, Frankrike, Nederländerna, Tyskland, USA, Danmark och Storbritannien de största ägarlängderna, räknat i antal sysselsatta i Göteborgsregionen. 


De senaste sju åren har de utländska arbetsgivarna ökat snabbast i antal i Härryda, Alingsås och Partille. Göteborgs Stad är annars helt dominerande som arbetsort. Här finns drygt vart annat arbetsställe och 67 procent av jobben i regionen. 


Ladda ner rapporten och listan här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.