Ökat besöksflöde i Malmö city

29 maj 2018

För mer än 20 år sedan startades Malmö Citysamverkan, det fanns då ett behov av en organisation som arbetade med allt från säkerhet till evenemang i city. Det har nu utvecklats till ett icke-vinstdrivande samarbetsföretag som ägs i tre lika delar av handel och övrigt näringsliv, fastighetsägarna och Malmö stad.

- De insatser som vi gör ska locka besökare till Malmö City, säger Pia Sandin, VD på Malmö Citysamverkan. Vi jobbar med tre värdeord, variationsrikedom, värdskap och atmosfär. Det är det som våra olika insatser ska präglas av, både i känsla och uttryck. Tidigare i år anordnade vi “after work-shopping” där butikerna höll öppet längre på kvällen och det lockade många besökare.

Och insatserna de gjort har lönat sig. Den senaste tidens besöksflöde visar på en ökning jämfört med samma period förra året, trots hoten från e-handeln och stora externa köpcentrum i utkanten av städerna.
- Det är inte många externa köpcentrum som kan slå Malmö centrum på fingrarna med det utbudet som vi har, vi har ett fantastiskt utbud. Jag tror inte att man kan förvänta sig någon stor besöksutveckling uppåt med tanke på e-handeln, men å andra sidan bör flödet hållas uppe genom att Malmö city har upplevelser, restauranger och nöjen.

 

EN BRA SKJUTS

Det är inte bara svenskar som lockas till Malmö, flödet från Danmark är stort och även från turister från Asien som huvudsakligen har Köpenhamn som mål tar sig en tur över sundet för ett besök i Malmö. Både privat- och affärsturismen sätter Malmö på kartan, många konferenser, nöjes- och sportevenemang anordnas i staden.

- Det hjälper oss att få en bra skjuts och Malmö syns på den internationella marknaden och det otroligt viktigt för de som driver handel och annan näring.

Under våren hade Malmö Citysamverkan ett samarbete med Öresundsbron, som sammanföll med den danska helgdagen Stora Bededagen.. Malmö Citysamverkan kompletterade med egna riktade Facebookinlägg till danskar som lockade många över bron, och många stannade även över helgen.


 

GODA KONTAKTER

Malmö Citysamverkan har goda kontakter med fastighetsägarna runt om i staden och kan vara till hjälp på många plan om man vill etablera sig i Malmö.

- Vi har kontakt med alla fastighetsägare, vi kan hjälpa till att slussa frågor vidare, men vi går däremot inte in och förhandlar om hyresavtal, det är mellan företaget som söker lokal och fastighetsägaren. Vi kan svara på frågor om att verka i Malmö City och leda vidare till rätta kontakter.

De olika områdena i Malmö skiljer sig en del i karaktär och Malmö Citysamverkan har djup kunskap om de olika platserna och aktörerna som finns. Just nu har vakansgraden på butikslokaler minskat.

- Jag vet att det exempelvis finns en stor fastighetsägare som inte har några vakanser alls på Södra Förstadsgatan, den södra delen av den stora shoppinggatan i staden.

Malmö är med andra ord hett på marknaden och vad det beror på har Pia Sandin svaret på.

- Det är här det händer! Vi gick igenom ett stålbad för drygt 3 år sedan men sedan dess har det kommit nya krafter och nya tag. Vi ser många som vill etablera sig här och det är väldigt positivt, bland annat Willys och Lakritsroten.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.