Årets Stadskärna 2018

19 juni 2018

Vid Svenska Stadskärnors årskonferens, som ägde rum i slutet på maj, kammade Linköping hem priset som Årets Stadskärna, med hård konkurrens från Eskilstuna och Örnsköldsvik.

Bild: Wikipedia
Bild: Wikipedia

Utmärkelsen ges till en av tre finalister, som under de senaste åren visat tydliga och mätbara framsteg för förnyelse av stadens centrum, genom samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

Juryns motivering löd:

"Priset går till den stad som har arbetat långsiktigt och lyckats behålla och förnya centrum genom att ta ut svängarna. Stadens aktörer har funnit varandra och hjälper varandra med värme, omtanke och generositet. Staden vill inspirera sin publik och säger; kom till mig, njuta av mat, möten och service på trivsamma stråk och mötesplatser. Staden har på ett briljant sätt färgsatt sin miljö, så att alla ser, känner och upplever när det sker saker på stan. Årets stadskärna 2018 – gör´t med hjärtat."

- Vi ser utmärkelsen som ett kvitto på att vårt långsiktiga samarbete mellan kommun, företagare och många fler är framgångsrikt. När vi arbetar tillsammans ger det resultat och fungerar som en stark, enad kraft. Det är verkligen Linköpingsmodellen och den gör mig stolt, säger Elias Aguirre, kommunalråd Linköping.

Tekniska verken är också med och bidrar till en attraktiv stadskärna genom att lysa upp olika delar av centrum med fjärrstyrd belysning i olika färger i exempelvis Järnvägsparken och på Trädgårdstorget. Dessutom gör Tekniska verkens dotterbolag Utsikt Bredband det möjligt för alla som besöker city, att surfa fritt med Linköping WiFi.

- Vi är också jätteglada över priset eftersom vi är en del av det, bland annat genom att i möjliggör Linköping WiFi, vilket innebär fri surf via vårt fibernät, både i centrum och på andra platser i stan. Det är något som förstås bidrar till en attraktiv stad och är en förutsättning för framtidens digitala tjänster, säger Lasse Hellberg, projektledare, Utsikt Bredband.


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.